Sport

Ben je geïnteresseerd in sport, vind je het erg leuk of wil je later een baan in de wereld van sport en bewegen? Dan is het keuzevak sport echt iets voor jou. Je krijgt vijf uur sport en bewegen per week. Dat is twee uur extra, bovenop de gewone gymlessen. Je hoeft echt geen topsporter te zijn. Wél een enthousiaste sportieveling die goed kan samenwerken en doorzettingsvermogen heeft.

Uitdaging
In de sportlessen krijg je net als iedere brugklasser de basisonderdelen van sport. Denk aan volleybal, speerwerpen, trampolinespringen en dans. Deze lessen krijg je in het Activum of op het sportveld in het Bentinckspark. Daarnaast ga je sporten verder uitdiepen en komen er nieuwe uitdagende activiteiten bij. Bijvoorbeeld beachvolleybal, klimmen en boksen. Soms gaan we hiervoor naar een andere locatie, zoals een fitnesscentrum, bowlingcentrum of tennisbaan. Meestal krijg je les van je eigen gymleraar. Maar soms krijg je ook les van een andere leraar of een specialist. Dit kan een trainer of topsporter zijn, maar ook een bovenbouwleerling die een sport heel goed kan.

Meer dan zelf sporten
Tijdens de lessen ben je niet alleen zelf aan het sporten. Af en toe verzorg je in een groepje zelf een les of organiseer je een toernooitje. Je bent niet alleen sporter, maar ook regelmatig scheidsrechter, coach of hulpverlener.

Extra’s
Je gaat één keer per jaar naar een sportevenement of wedstrijd, bijvoorbeeld de World Cup schaatsen of een topbasketbalwedstrijd van Donar in Groningen. Ook organiseren we elk jaar een themadag, bijvoorbeeld een watersport- of outdoordag. In het derde leerjaar komt beroepenoriëntatie aan bod. Je maakt dan kennis met beroepen die raakvlakken hebben met sport en bewegen. Zo komen medewerkers van de politie en defensie bij ons op school. Een bewegingswetenschapper vertelt over zijn werk en je gaat op bezoek bij een fysiotherapeut.

Sportief verder in de bovenbouw
In de bovenbouw kun je kiezen voor het examenvak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM). Je hebt dan een heel goede basis voor uniformberoepen, sportstudies, lerarenopleidingen, de studie bewegingswetenschappen en medische beroepen als fysiotherapeut of bewegingstherapeut.