4vwo debatteert in raadszaal Hoogeveen

16 april 2019

4vwo had gisteren een bijzondere schooldag. De leerlingen namen plaats in de raadszaal van de gemeente Hoogeveen. Daar vond de Europese Parlementszitting van het Model European Parliament (MEP) plaats. Na een welkomstwoord van burgemeester Loohuis barstten de debatten los. 5vwo-leerlinge Maaike de Vries maakte een verslag.

15 april 2019: na twee zware oefenmiddagen is het dan eindelijk zover, de plenaire zitting van het MEP. Op maandagochtend beginnen de 4vwo-klassen vol goede moed aan de vergaderingen. De dag begint met een korte opening van burgemeester Loohuis, waarin hij de leerlingen wijst op het belang van de jeugd in de politiek en hij zijn hoop deelt dat deze jongeren ooit in de politiek terechtkomen, als hun interesse daar ligt.

Vergaderingen
Vervolgens beginnen de leerlingen - een beetje stroef - met de eerste resolutie, die van de commissie van volksgezondheid. De leerlingen starten fanatiek met het geven van amendementen, ofwel veranderingen aan de resolutie. Na deze te hebben afgehandeld, begint het openbare debat. Nog altijd twijfelend gaan de jonge debaters discussies aan. Als blijkt dat daar niets engs aan is, nemen meer en meer leerlingen deel aan het debat. Ze openbaren belangrijke punten en de commissie verdedigt de resolutie met alles wat ze hebben. De eerste resolutie wordt niet aangenomen.

In de loop van de dag maken de debaters een ware transformatie door. De argumenten worden steeds sterker, de leerlingen zijn steeds zekerder van zichzelf en de debatten worden steeds fanatieker. Eén ding blijft lastig, net als vorige jaren. "Uh, nou, nee... voorzitter... nee." "We zullen kijken, sorry... voorzitter... we zullen kijken." "De EU... voorzitter... de Europese Unie..." De leerlingen moeten, net als in een echte vergadering, via de voorzitter (een 5vwo-leerling) spreken. Dat gaat niet altijd even soepel. 

En dan de uitslag
Na zeven resoluties is de dag bijna voorbij. Het enige dat nog moet gebeuren, is het bekendmaken van acht leerlingen en twee voorzitters die door mogen naar de provinciale MEP-ronde. Daarna verlaten alle pubers, in hun nette pakken en jurken, het gemeentehuis. Terecht dik tevreden over hoe de dag is verlopen.