4vwo discussieert en stemt in raadszaal Hoogeveen

26 maart 2018

4vwo verruilde de schoolbanken vrijdag voor de raadszaal van de gemeente Hoogeveen. Daar vond de algemene vergadering van het Model European Parliament plaats. 5vwo-leerlinge Julianne Kreuze volgde alle ontwikkelingen op de voet en maakte een verslag.

28 maart 2018. 26 leerlingen uit 4vwo van het RvEC locatie Bentinckspark begeven zich naar de raadszaal van de gemeente Hoogeveen. Daar doen ze vandaag mee aan het Model European Parliament, ofwel MEP. Dit is een jaarlijkse wedstrijd waarbij de 4vwo'ers zich verdelen in verschillende commissies, die allemaal een verschillend Europees vraagstuk voorgelegd kregen. Voor dit vraagstuk hebben de leerlingen, die voor vandaag parlementariërs worden genoemd, oplossingen bedacht in de vorm van een resolutie. Deze resoluties worden vandaag gepresenteerd, beargumenteerd en betoogd, maar ook wordt er door de tegenstanders van de commissie een discussie gehouden over de resolutie. Hierna wordt er gestemd door alle parlementariërs, wat kan in de vorm van voor, tegen en onthouding. Als meer dan de helft van de zaal voor is, dan wordt de resolutie aangenomen en anders wordt deze verworpen. Aan het eind van deze dag worden acht leerlingen uitgekozen om het RvEC te vertegenwoordigen op het regionale MEP in Assen.

Om 9 uur ‘s ochtends is het nog even op gang komen voor de parlementariërs. Bij de tweede resolutie zijn ze een beetje gewend aan de grote zaal en de microfoons en komen de discussies echt goed op gang. Veel van de parlementariërs-voor-één-dag hebben zich echt verdiept in de vraagstukken en hebben zich goed voorbereid. Tijdens het debat is het van belang dat er altijd via de voorzitter wordt gepraat en daar hebben de 4vwo’ers elk jaar weer moeite mee en vandaag is daar geen uitzondering op. De voorzitters zijn hard en elke keer dat de voorzitter niet wordt aangesproken, wordt de beurt echt afgepakt en krijgt iemand anders de kans iets te zeggen.

Na een middag van resoluties verdedigen, aanvallen en bespreken zit het erop voor de parlementariërs. De voorzitters en meneer Breen en meneer De Does kiezen de leerlingen uit en de twee voorzitters die door mogen naar het regionale MEP in juni. Dat zijn dit jaar Nova de Jong, Mirjam Akerboom, Rozemarijn Ekkel, Jan-Paul Fieten, Jonah Bisschop, Sebastian Barelds en Dave Mulderij en als voorzitters Roosmarijn Drent en Gijs Deuring.