4vwo-leerlingen debatteren in Assen

18 juni 2019

"Na een lang pinksterweekend was het dan toch eindelijk zover: de plenaire zitting van het Model European Parliament (MEP). De twaalf leerlingen kwamen - iets verlaat - in het provinciehuis Assen aan en debatteerden er flink op los", aldus leerlinge Joyce de Jonge. In de rol van journalist doet zij verslag van het MEP.

Joyce schrijft: 

Het Model European Parliament is een 'debatwedstrijd' dat plaatsvindt op diverse niveaus. Alle 4vwo-klassen moesten als handelingsdeel voor het vak GMF meedoen aan MEP. Hier werden acht leerlingen uitgekozen die nu dus op provinciaal niveau meededen aan MEP. De overige vier namen deel aan MEP als voorzitter of journalist. Uit de acht mensen gaan twee personen van het Roelof van Echten College door naar Den Haag: MEP nationaal. Hierna zal er zelfs de mogelijkheid zijn om door te gaan naar internationaal niveau.

Donderdag 6 en vrijdag 7 juni waren de algemene commissievergaderingen. De acht leerlingen werden verdeeld over vijf commissies. In deze commissies zaten ook leerlingen van vier andere scholen. Donderdag werd het eerste deel van de dag dus gebruikt om elkaar een beetje beter te leren kennen. Het was onwennig, maar vrijdag was al duidelijk te merken dat de commissieleden goed met elkaar op konden schieten. Er werd continu gediscussieerd over punten gerelateerd aan het onderwerp van elke commissie, wat natuurlijk bevorderlijk is voor hun resolutie.

Dinsdag 11 juni was dan de plenaire zitting in Assen. Na gedoe met de bus die 's ochtends niet kwam opdagen, kwam de delegatie in het provinciehuis Assen bijeen. De resolutie van de eerste commissie werd al vlot behandeld. Ook de rest volgde spoedig. Rond een uur of half drie waren zij klaar. Vervolgens gingen de docenten van de scholen in gesprek, om te kijken welke leerlingen door mogen naar nationaal niveau! Nora Lemmens (4V2) en Marijke van der Goes (4V1) hebben de mogelijkheid dit MEP-avontuur opnieuw te beleven op grotere schaal! Wij wensen hen beide alvast veel succes voor september.