5vwo rondt technasiumopdrachten af

6 juli 2018

In het technasium ronden leerlingen momenteel hun projecten af met eindpresentaties aan hun opdrachtgevers. Ook voor de leerlingen uit 5vwo was het tijd om hun opdrachtgevers IVN en architectenbureau Vellinga te inspireren. In de raadzaal van het gemeentehuis, die goed gevuld was met opdrachtgevers, technatoren, docenten en leerlingen, deelden de leerlingen hun creatieve plannen.

Spel en film voor IVN
In opdracht van IVN hebben twee groepjes leerlingen nagedacht over hoe ze kinderen bewust kunnen maken van de doelstellingen van IVN. Eén groep bedacht een spel, waarin via vragen en opdrachten onderdelen voor een windmolen ‘gewonnen’ konden worden. Degene die het eerst zijn windmolen compleet had, won het spel. Na de uitleg over het project hebben de leerlingen en opdrachtgevers het spel een keer gespeeld. De andere groep leerlingen heeft een film gemaakt over de gevolgen van de energietransitie, zoals zonnepanelenparken, in een plaats als Hoogeveen en het feit dat een schoner milieu bij jezelf begint.

Modulaire containerbouw met Vellinga
Het derde groepje leerlingen werkte in deze opdracht samen met architectenbureau Vellinga. Zij dachten na over de mogelijkheden van modulaire containerbouw. De basis van zo’n woonvorm wordt gevormd door zeecontainers. Die zijn er in diverse maten en kunnen via verschillende plaatsingsmogelijkheden (rechtop, op z’n kant, aan elkaar of bovenop elkaar) voor diverse functies gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat de bouw makkelijk veranderd of uitgebreid kan worden, relatief goedkoop is en ook verplaatsbaar is. De opdrachtgever werd uitgenodigd om zijn eigen creativiteit te tonen door een modulaire woonunit te maken van diverse basisvormen.

Het waren interessante presentaties. Na afloop kregen alle deelnemers een oorkonde van de gemeente voor hun inzet.