Aan de slag met zwerfafval

20 april 2017

Blikjes, papier, plastic verpakkingen… tweedejaars technasiumleerlingen vonden de afgelopen weken allerlei vormen van zwerfafval langs de straten van Hoogeveen. Op verzoek van de gemeente brachten de leerlingen het zwerfafval in Hoogeveen in beeld.

Zwerfafval is niet alleen vies en onaantrekkelijk, maar het is ook een probleem voor ons en onze omgeving. Daarom heeft de gemeente Hoogeveen in samenwerking met IVN de hulp ingeschakeld van onze leerlingen. Zij mochten tijdens het project ‘Hoogeveen: zwerfafval in beeld’ onderzoek doen naar zwerfafval. Hoeveel zwerfafval is er in Hoogeveen en hoe kunnen we dit probleem oplossen? Om dit te onderzoeken, gingen de leerlingen twee keer per week een half uur lang op pad om het zwerfafval te verzamelen. Tijdens de les O&O werd dit afval gewogen en gesorteerd op grondstoffen, zoals glas, blik, papier, plastic en overig. Na acht weken hebben ze bijna tweehonderd kilo zwerfafval opgehaald.  

Presenteren in de raadzaal
Vandaag presenteerden de leerlingen hun onderzoeksresultaten aan onder anderen wethouder Jan Steenbergen in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogeveen. Dat deden ze overtuigend, want de wethouder was onder de indruk van de enthousiaste inzet en de creatieve oplossingen van de leerlingen. De leerlingen vinden het belangrijk om voorlichting over zwerfafval te geven op scholen, zodat scholieren en volwassenen zich bewust worden van zwerfafval. Ook vinden ze dat er meer posters langs loop- en fietsroutes opgehangen moeten worden met de boodschap om geen afval op straat te gooien. Het weggooigedrag kan volgens de leerlingen verder bevorderd worden door het maken van spotprents, waardoor mensen aan het denken worden gezet. Daarnaast bedachten leerlingen een pratende afvalbak. Gooi je iets naast de afvalbak, dan hoor je een stem die je daarop aanspreekt. Gooi je je afval in de afvalbak, dan krijg je een compliment. Een andere oplossing was het plaatsen van (lichtgevende) voetstappen die je naar een afvalbak leiden.

Schoon Hoogeveen
De wethouder vond dat de leerlingen erg creatief waren in dit project. Als dank voor hun inzet kregen de leerlingen een oorkonde en een Dopper met de tekst ‘Zwerfafval, ik pak het op’. De wethouder sprak de hoop uit dat meer scholen aan de slag gaan met zwerfafval, zodat Hoogeveen steeds een stukje schoner wordt.