Albert Weishaupt: “Bewondering voor leerlingen, ouders en docenten!”

7 april 2020

Opgelucht, tevreden en ook best trots. Zo voelde bestuurder Albert Weishaupt zich gisteren na de eerste schoolexamendag op het RvEC. “De eerste schoolexamens zijn uitstekend verlopen. Leerlingen waren goed voorbereid en hielden zich keurig aan alle maatregelen. Die betrokken houding is onmisbaar, want alleen op een verantwoorde manier kunnen en willen we de schoolexamens afnemen. Gezondheid en veiligheid staan voorop!”

Het ministerie heeft besloten dat de schoolexamens bepalen of een leerling slaagt of zakt en dat het schoolexamendossier afgerond moet zijn. Dat betekent dat leerlingen voor een aantal schoolexamens naar school moeten komen. Albert: “De coronacrisis dwingt ons om bepaalde keuzes te maken. Dat roept verwondering én bewondering op. Verwondering omdat examens en ons onderwijs ‘gewoon’ door moeten gaan in een wereld die lijkt stilgevallen. Bewondering voor onze bevlogen docenten, ondernemende leerlingen en betrokken ouders die samen bouwen aan het onderwijs op afstand. We willen we onze examenkandidaten de kans bieden om hun diploma te halen. Een aantal examens vindt digitaal plaats, maar voor andere (praktijk)examens moeten leerlingen toch naar school komen. We begrijpen dat examen doen in deze crisistijd extra spanning en onzekerheid met zich meebrengt. Dat gevoel delen we ook. Daarom zetten we alles op alles om de examens zo goed mogelijk te organiseren.”

Zorgvuldige organisatie schoolexamens
In kleine groepen (van maximaal achttien leerlingen) maken de examenleerlingen hun schoolexamens. “In de aula, gymzaal en andere grote lokalen vinden de examens plaats. Natuurlijk zitten de leerlingen daar minimaal anderhalve meter uit elkaar. We zorgen ervoor dat leerlingen één voor één veilig de school en examenruimte binnenkomen. In en om de school houden we ons strikt aan de voorzorgsmaatregelen van het RIVM. Bij binnenkomst moet iedereen de handen desinfecteren en in de examenruimte liggen plastic handschoenen klaar. Voor en na iedere toets ontsmetten we tafels, stoelen, toiletten en andere zaken grondig.” Gistermiddag heeft Albert samen met het crisisteam van de school de eerste examendag geëvalueerd. Hij zegt: “De schoolexamens zijn voor iedereen op een goede en veilige manier verlopen. Daarin is het werk van docenten, conciërges en andere medewerkers heel belangrijk geweest. Ik was echt onder de indruk en ben trots op onze school!” De komende dagen gaat het RvEC op deze weg verder. “We houden het verloop van de volgende examens scherp in de gaten. Gaat er iets niet goed? Dan moeten we andere keuzes maken. Veiligheid en gezondheid blijven voorop staan!”

Online onderwijs
Gisteren stonden ook de eerste digitale toetsen op het programma. “Dat was best spannend, maar ook die examens zijn heel goed verlopen. Leerlingen en docenten laten weten dat het goed gaat met hun online onderwijs. Het is bewonderenswaardig hoe leerlingen omgaan met de situatie. Leerlingen pakken hun schoolwerk serieus op. Dat is belangrijk, want ook deze lesstof is bepalend voor de overgang naar het volgende schooljaar. Ook het aanpassingsvermogen van docenten is groot. Ze verzorgen online lessen en proberen creatief om te gaan met het onderwijs op afstand. Voor velen was het even wennen, maar samen vinden we de weg in het online onderwijs steeds beter. Ook in deze crisistijd zijn we er voor elkaar. Dat voelt goed en geeft energie; we gaan zo door!”