Games Based Learning op RvEC

30 november 2015

Een internationaal gezelschap van docenten was donderdag 26 november te gast op locatie Julianastraat van het Roelof van Echten College. Ze kwamen daar voor een internationale conferentie over Game Based Learning, oftewel leren door de inzet van (digitale) games in het onderwijs.

De conferentie is de start van het project Level Complete. Leerkrachten van het Roelof van Echten College gaan samen met collega’s uit Italië en Polen op zoek naar de mogelijkheden van game based learning. Doel daarbij is om nieuwe mogelijkheden te verkennen, te experimenteren en kennis en ervaringen uit te wisselen. Iedere school brengt daarbij haar specifieke expertise in. Het RvEC is al enige jaren bezig met de ontwikkeling en toepassing van educatieve apps en webbased leren. De school in Polen heeft veel ervaring met coöperatief leren, waarbij leerlingen met verschillende vaardigheden samenwerken en zich aan elkaar optrekken. De school in Italië is gespecialiseerd in inclusief onderwijs, waarbij het onderwijs wordt afgestemd op verschillende hulpvragen van leerlingen (passend onderwijs).

De conferentie startte donderdag met een lezing van Wim Trooster van Hogeschool Windesheim (foto). Trooster deed samen met een aantal collega’s onderzoek naar de effectiviteit van gamen in het onderwijs. Wat moet je als docent doen om ervoor te zorgen dat gamen niet alleen leuk is voor leerlingen, maar ook leidt tot betere leerprestaties? Mediapsycholoog Priscilla Haring, expert op het gebied van psycholie in gaming, verkende aansluitend de sociale kant van game based learning. Aansluitend volgden de aanwezigen verschillende workshops, waarin ze kennismaakten met verschillende mogelijkheden voor gamen in het onderwijs.

Het project ‘Level complete’ duurt drie jaar en wordt gesubsidieerd door Erasmus +.