Geslaagde hereniging met Italiaanse leerlingen

23 mei 2019

Eind maart vertrok een aantal leerlingen en docenten van het RvEC naar het Italiaanse Ladispoli. Ze namen deel aan ‘You and Europe, Europe and you’, een uitwisseling in het Erasmus+-project. Na dit geweldige bezoek was het de beurt aan de Italianen om kennis te maken met Hoogeveen en Nederland.

Het weerzien op Schiphol was geweldig. Ondanks dat de leerlingen elkaar al goed kenden, vonden de Italiaanse jongeren het spannend om de Nederlandse familie te ontmoeten. Gelukkig was die spanning gauw weg.

Kennis over Europese Unie
Op school werkten de leerlingen samen aan het project ‘You and Europe, Europe and you’. Ze hebben les gehad over de Europese Unie en leerden hoe je goede enquêtes en interviews maakt. Daarna zijn ze aan de slag gegaan, want ze hebben enquêtes en interviews afgenomen onder leerlingen, ouders en docenten. Hun kennis over de EU is verwerkt in de creatieve lessen en van de uitslagen maakten ze een presentatie.

Activiteiten in Nederland
Natuurlijk stonden er ook veel leuke activiteiten buiten de school op het programma. Zo ging de hele groep met de trein naar Amsterdam, waar ze een bezoek brachten aan twee musea en het Anne Frank huis. Ook maakten ze een rondvaart door de grachten. Ze bezochten het kampterrein van herinneringscentrum Westerbork, hebben in een bootje gevaren in Giethoorn, gingen klootschieten in Echten en beleefden een spectaculaire outdoordag in Ommen. De afsluitende kanotocht werd een komische gebeurtenis, toen de Italiaanse docenten met hun kano in de Regge kieperden. Na een gezellige feestavond kwam een eind aan de uitwisseling. De Italiaanse vrienden werden uitgezwaaid op Schiphol. De volgende dag was weer een gewone schooldag. Moe, maar voldaan zat de klas weer in het lokaal. Nagenietend van een geweldige ervaring!