Groep 8-scholieren op technische ontdekkingsreis

12 april 2017

Op vrijdagmiddag stappen achttien groep 8-leerlingen van verschillende PricoH-basisscholen het RvEC binnen. Ze hebben allemaal veel inzicht en doorzettingsvermogen, kunnen goed samenwerken en hebben vooral veel verstand van de zeven b├Ętawerelden. Daarom nemen ze deel aan het project Discovery 2 en storten ze zich op allerlei technische opdrachten. En dat is hartstikke leuk, vinden ze!

Discovery 2 is het vervolg op het eerste Discovery-project, dat vorig jaar gestart werd. Een groep leerlingen met een talent voor techniek mocht zich uitleven op technische opdrachten. Dat was zo’n succes dat het ondenkbaar was om met het project te stoppen. Integendeel, want het originele vmbo-project is uitgebreid met Discovery 2: een uitdaging voor technische talenten op havo/vwo-niveau.

Talent ontdekken
De leerlingen werken aan opdrachten binnen de zeven bètawerelden. Denk aan winegums maken, een auto op zout laten rijden en een waterzuiveringsinstallatie nabootsen. De leerlingen gaan steeds enthousiast aan het werk en ook de leraren zijn erg positief. Gerja Kroezen, docente natuurkunde en scheikunde bij het RvEC: “We hebben oog voor toptalent, ook op het gebied van techniek en bèta. We willen elk talent aanmoedigen en uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. Het Discovery 2-project is daar een mooi voorbeeld van. De leerlingen vinden het super.” Volgens basisschooldocente Yvonne Uiterwijkwinkel hebben de achttien scholieren bewezen dat ze een bètatalent hebben. “Ze ervaren dat creativiteit en oplossend vermogen erg belangrijk zijn om een opdracht te voltooien. Ze weten wat het resultaat van een opdracht moet zijn en leren tijdens de lessen op een ontdekkende manier hoe ze tot dat resultaat kunnen komen. Niet voor niets heeft het project de naam Discovery. De leerlingen hebben al flink gewerkt aan vaardigheden als oplossingsgericht denken, creatief zijn en samenwerken. Handig voor de toekomst.”

Afronding met ouderavond én certificaat
Het Discovery 2-project bestaat uit tien middagen. Het project wordt afgesloten met een mini technasiumproject en een ouderavond op woensdag 19 april. Natuurlijk gaan de scholieren dan niet met lege handen naar huis. Na een succesvolle afronding hebben ze een prachtig Discovery 2-certificaat verdiend.