Grote EHBO-oefening op RvEC

13 oktober 2015

Een enkelblessure in de gymzaal, een leerling die zich in de duim zaagt in het technieklokaal en een vervelende valpartij op het fietspad. Het zit de leerlingen van het Roelof van Echten College niet mee deze maandagavond. Gelukkig zijn alle incidenten in scene gezet. De leerlingen spelen voor Lotus-slachtoffer tijdens een grote EHBO-training voor docenten en bedrijfshulpverleners.

“Omgaan met calamiteiten valt te leren”, zegt Francie Sprakel, ARBO-coördinator op het Roelof van Echten College. “De ongevallen die we vanavond in scene hebben gezet, kunnen zich iedere dag zomaar voordoen. In zo’n geval is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. De oefeningen moeten daarom reëel zijn, ze moeten aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Als school beschikken we over meerdere gediplomeerde medewerkers die trainingen kunnen verzorgen. Het voordeel daarvan is dat je een training op je eigen locatie kunt organiseren, zodat je reëel veiligheidssituaties oefent. Dat verkleint de kans op slachtoffers in het geval van een echte calamiteit.”

Veiligheid voor en door iedereen
Opvallend is dat het Roelof van Echten College eigen leerlingen inzet tijdens de EHBO-training. “Op onze school werken we volgens het principe ‘veiligheid voor en door iedereen.’ Dat betekent dat iedereen, van medewerker tot leerling, een rol heeft als het gaat om de veiligheid op school. Daarom werken leerlingen die de keuzemodule Veiligheid volgen, vanavond mee als lotus-slachtoffer. Maar ze worden bijvoorbeeld ingezet als waarnemer bij een ontruimingsoefening of voeren een risico-inventarisatie uit voor de school. Dat levert niet alleen een unieke leersituatie op voor de leerlingen, maar het draagt ook bij aan de totale veiligheid van de school.”