Indrukwekkende gastles over keuzes maken

12 maart 2019

“Goedemorgen allemaal. Welkom bij mijn gastles over keuzes maken”, zegt Pieter van Eijck. Hij boeide vorige week zeven examenklassen van locatie Bentinckspark met zijn indrukwekkende verhaal. De gastles sloot het GMF-blok over strafrecht af. “Ik heb veel foute keuzes gemaakt. Vanuit een vertrouwde wereld met vrienden en eerlijkheid kwam ik terecht in de zware criminaliteit.”

“Stel, een vriend vraagt of je een tas wilt afleveren bij een bekende. Dat doe je, want je vertrouwt je vriend en je wilt hem graag helpen. Je vriend is blij en geeft je na afloop 50 euro. Er zat namelijk een kilo softdrugs in de tas. Hij heeft jouw vertrouwen en vriendschap misbruikt en dit afgekocht met 50 euro. Een rotstreek, toch? Overkomt jou zoiets, praat er dan over. Je bent meer waard dan een rotstreek van 50 euro.”

Vertrouwen en hoop
De anekdote van Pieter is waargebeurd. “Het bleef niet bij die ene keer. Doordeweeks had ik een goede baan en in het weekend was ik drugskoerier. Als vrienden vroegen of ik mee de stad in ging, verzon ik een leugen. Ik koos ervoor om tientallen kilo’s drugs in de kofferbak af te leveren in Duitsland of Oostenrijk. Dat was flink verdienen. Ik praatte mijn criminele gedrag voor mezelf goed, maar het ging helemaal mis in de wereld van zakelijke criminaliteit. Ik verloor het vertrouwen en hoop op een goede afloop.”

Jij bent verantwoordelijk
“Vertel mij wie je vrienden zijn en ik zeg wie jij bent”, hoorde Pieter een professor eens zeggen. Even later viel het kwartje bij hem: ik ben een crimineel. Hij vertelt: “Ik wilde stoppen, maar wist niet hoe ik uit de criminele wereld kon komen. Mijn arrestatie bleek uiteindelijk mijn redding. Ik werd in Duitsland opgepakt met zestien kilo softdrugs in de kofferbak. De politie bleek me al drie maanden te volgen. Ik heb vijf jaar vastgezeten. Als vrij man ontdekte ik dat detentie verder gaat dan iemand opsluiten. Na het vonnis van de rechter oordeelt iedereen over je: familie, vrienden, een werkgever…” Zijn verhaal maakt indruk op de leerlingen. Pieter sluit af: “Er ligt een mooie toekomst voor jullie. Onthoud goed dat er maar één persoon verantwoordelijk is voor de keuzes die je maakt. Dat ben jij zelf.”