Inspirerende gastles GMF door imam

17 mei 2019

Vindt u dat de islam en moslims genoeg vrijheid krijgen in Nederland? Welke ongeschreven regel vindt u het moeilijkste om te volgen? Wat vindt u ervan dat meisjes van 14 jaar moeten trouwen met oudere mannen? Hoe gaat u om met geradicaliseerde moslims? Deze en andere vragen stelden leerlingen uit 4havo en 5vwo aan Tahier Wagid Hosain, imam uit Zwolle.

Tahier geeft elk schooljaar een aantal gastlessen op het RvEC. Deze week luisterden de leerlingen uit 4havo en 5vwo aandachtig naar hem en wilden ze van alles van hem weten.

Belang van gesprek
Tahir beantwoordde alle vragen uitgebreid. Dat deed hij serieus én met een portie humor, zoals we van hem gewend zijn. Van Pegida en hoofddoekjes ("Iedereen haar eigen keuze") tot Ramadan, aanslagen, hemel en alcohol; allerlei thema's kwamen langs. Hij maakte duidelijk dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan. Sta je open voor een gesprek, dan kan je nieuwe inzichten opdoen. En natuurlijk is het oké om van mening te verschillen. De gastlessen van Tahier waren erg inspirerend, op naar volgend jaar!

Onderdeel van GMF
De gastles van de imam is onderdeel van het vak GMF (waarin godsdienst, maatschappijleer en filosofie gebundeld zijn). De kern van dit vak is de persoonlijke ontwikkeling. Tijdens GMF bespreekt de klas allerlei persoonlijke, actuele en maatschappelijke thema's. Het stellen van vragen en vooral waaromvragen door de leerlingen zelf is daarbij het belangrijkste. Daarmee kunnen zij een eigen kijk op het leven krijgen. En dan niet op hun eigen leven, maar ook op dat van anderen. 

Het RvEC ontwikkelt de lesmethode voor GMF, inclusief het magazine WHY.