Inspirerende portie hoop

24 maart 2017

Hoop is sterker dan angst, geweld en afwijzing. Dat werd duidelijk in onze klaslokalen en die van de PricoH-basisscholen. In de Week van de Hoop zetten leerlingen veel positiefs tegenover verontrustende en negatieve ontwikkelingen in de wereld.

De Week van de Hoop is een initiatief van Verus, landelijke vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Ruim 100.000 leerlingen van meer dan 400 scholen in Nederland vragen deze week aandacht voor hoopvolle dingen die dagelijks gebeuren. Zo ook in Hoogeveen, waar leerlingen en docenten proberen een positieve beweging op gang te brengen.

Hoop van kinderen
Wat is hoop eigenlijk? Waar krijg jij hoop van? En hoe krijg je weer hoop als het in je leven even niet gaat zoals je wil? Dergelijke vragen werden besproken in de klassen. De antwoorden van de leerlingen bewezen dat hoop in iedereen zit. Ze bewezen ook het belang en de kracht van hoop. Het ene kind hoopt op meer milieuvriendelijke ontwikkelingen, terwijl hoop voor een ander kind betekent dat we minder ruziemaken. Veel leerlingen hopen op goede ouderenzorg voor hun opa's en oma's en ze willen graag hun leeftijdsgenootjes in arme landen helpen. In welke vorm dan ook, we vinden het goed om een positieve focus te hebben in een tijd waarin veel aandacht is voor negatieve gebeurtenissen in de wereld.

Van klas naar samenleving
"Goed onderwijs is de basis voor een hoopvolle samenleving", zegt Verus-voorzitter Wim Kuiper. "Door de maatschappelijke onrust en verdeeldheid in Nederland lijkt het alsof weinig ons nog samenbindt. Tegelijkertijd maken we op onze scholen elke dag mee hoe leerlingen en docenten moeilijke situaties veranderen in hoopvolle momenten." Het RvEC en de PricoH-basisscholen herkennen dat en vinden hun deelname aan de Week van de Hoop daarom erg belangrijk. Met speciaal lesmateriaal, bijzondere gesprekken en het delen van hoopvolle ideeën voor de wereld creëerden leraren en scholieren een positieve beweging in de scholen. Hopelijk stroomt deze door naar de hele samenleving.

Bekijk hier een selectie van inspirerende, hoopvolle inzendingen van RvEC- en PricoH-leerlingen.

Meer informatie: www.ikhebhoop.nl