Kaderplusklas RvEC slaat aan

29 januari 2015

Les krijgen op twee niveaus tegelijk, het kan op het vmbo van het Roelof van Echten College. Sinds dit schooljaar heeft de school de kaderplus klas. Leerlingen krijgen lesstof aangeboden op zowel vmbo kader-niveau als op het niveau van de theoretische leerlijn. Zo worden ze gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen en stromen ze beter voorbereid door naar het mbo.

Afdelingsleider Arnoud de Koning is enthousiast over het project. “Leerlingen van de kaderplus klas volgen ‘gewoon’ de kaderberoepsgerichte leerweg (KB), maar krijgen bij de theorievakken ook les op het niveau van de theoretische leerlijn (TL). Het is een soort mix tussen KB en TL. Deze klas is dus heel geschikt voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld, maar ook extra uitdaging aankunnen op de theorievakken. Zo worden ze van brugklas tot examen geprikkeld om vakken op een zo hoog mogelijk niveau af te sluiten.”

Eerst zelf nadenken
Yasmine Karst en Jesper Veurink zitten in de kaderplus klas. “Het betekent dat je alles op twee niveaus doet”, legt Yasmine uit. “Bij een toets staan op de voorkant de makkelijke vragen en op de achterkant allemaal moeilijke. De makkelijke vragen zijn bijvoorbeeld allemaal meerkeuze en bij de moeilijke vragen moet je veel meer zelf nadenken.”
“Op elke toets krijg je twee cijfers”, vult Jesper aan. “Zo kun je voor aardrijkskunde een 9 halen op kaderniveau, maar misschien maar een 6 op TL. De leraren leggen ook iets minder uit dan in andere klassen. We moeten eerst zelf nadenken en samenwerken. Pas als we het echt niet snappen, komt de leraar ons helpen.”

Ruimte voor laatbloeiers
De Koning ziet een aantal belangrijke voordelen van de kaderplus klas. “In de bovenbouw (klas 3 en 4) werken we al langer met cijfers op twee niveaus. Daar sluiten we nu in de onderbouw bij aan. Het voordeel daarvan is dat leerlingen gedurende hun hele loopbaan bij ons op school de kans krijgen om op een zo hoog mogelijk niveau examen te doen. Ook laatbloeiers krijgen daardoor de tijd om zich te ontwikkelen. Dat is goed voor de motivatie en het geeft ze een voorsprong bij de overgang naar het mbo. De leerling kan met zijn diploma aantonen dat hij een aantal vakken op een hoger niveau beheerst en dat hij over de discipline beschikt om ergens hard voor te werken.”

Leerlingen uit groep 8 die meer willen weten over de kaderplus klas zijn van harte welkom op de open avonden van het Roelof van Echten College op 12 en 16 februari a.s.