Klompen schilderen en zwaaien naar Willem-Alexander

9 april 2014

Pannenkoeken eten, een rondvaart door de Amsterdamse grachten en een workshop klompen schilderen. Hollandser kan het niet. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten die leerlingen van het Roelof van Echten College deze week organiseerden voor hun Italiaanse leeftijdsgenootjes uit Ladispoli (Italiƫ). Woensdag 9 april stappen de gasten weer in het vliegtuig naar Italiƫ.

De groep Italiaanse middelbare scholieren verbleven een week lang in Hoogeveen in het kader van een internationale uitwisseling. Via diverse activiteiten maakten ze kennis met de Nederlandse cultuur en elkaars leefgewoonten. Al eerder in het schooljaar hebben de leerlingen van het RvEC een bezoek gebracht aan de Italië. Nu was het hun beurt om de Italianen het mooie Nederland te laten zien.
 
Promotiefilm Rijksmuseum
Onderdeel van het programma was een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar stond de scholieren van het RvEC een leuke verrassing te wachten. Docent Zwaantje ten Have: “Elf leerlingen mochten namelijk figureren in een promotiefilm die binnenkort verschijnt. Twee uur lang werden ze gefilmd, omringd door de prachtigste kunstwerken. En als klap op de vuurpijl kwamen we Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en het Zweedse koningspaar tegen bij het Paleis op de Dam. Het was een fantastische week die werd afgesloten met een bezoek aan Kamp Westerbork en een feestelijke slotavond.”
 
Brede ontwikkeling
Een hoop leuke activiteiten dus, maar toch is een uitwisseling meer dan een week leuke dingen doen, benadrukt docent Klaas Kroezen. “De scholieren leren zich verdiepen in elkaars cultuur en leefgewoonten. Daarnaast moeten ze een week lang communiceren in een moderne vreemde taal. In die week zie je leerlingen groeien als het gaat om hun sociale vaardigheden en taalvaardigheid. Dat heeft weer een positieve invloed op hun zelfvertrouwen en vormt een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs, waar steeds meer vakken en opleidingen in het Engels worden aangeboden. Daarnaast maakt het leerlingen bewust van hun Europees burgerschap.”