Leerlingen ‘meppen’ in raadszaal Hoogeveen

3 april 2017

Het is maandagochtend. Leerlingen stropen de mouwen op om eens fijn een partijtje te ‘meppen’ in de raadszaal van de gemeente Hoogeveen. Dat wil zeggen: met elkaar het debat aangaan voor het Model European Parliament (MEP).

Deze schoolweek start met de zogenaamde schoolconferentie van het MEP. Atheneum- en gymnasiumleerlingen in de bovenbouw maken vanuit de vakken GMF en geschiedenis kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming. De schoolconferentie is een belangrijke voorbereiding voor de leerlingen die het RvEC gaan vertegenwoordigen tijdens de provinciale MEP-conferentie.

Welkomstwoord door burgemeester
Burgemeester Karel Loohuis heet ons van harte welkom in de raadszaal van de gemeente Hoogeveen. Hij vertelt de leerlingen over het belang van democratische besluitvorming, debatteren, discussiëren, je mening opbouwen en van argumenten voorzien, luisteren naar een ander en op zoek gaan naar een oplossing. Daarna is het tijd voor de plenaire zitting. Elke leerling heeft een rol als parlementariër of als voorzitter. Gekleed in nette kleding, met de haren netjes gekamd en de schoenen gepoetst is het net echt: het debat kan beginnen.

In debat
De leerlingen discussiëren over kerncentrales, vluchtelingen, de bonuscultuur in de bankenwereld, verkoop van softdrugs en alcohol en meer. De eerste ronde is het even wennen om te spreken via de voorzitter, te speechen, vragen te stellen en niet te snel akkoord te gaan met een antwoord. Daarna komt de snelheid en sfeer er goed in. Onder toeziend oog van belangstellende ouders komen diverse oneliners voorbij. De leerlingen ervaren de politieke werkelijkheid: een probleem is niet volledig naar ieders tevredenheid op te lossen, maar samen kun je een eind komen. Een mooie les. In juni staan de provinciale MEP-conferenties op het programma. Dan gaan Deborah, Nieky, Timo, Maarten, Roosmarijn, Gijs, Tymo, Jozef, Julianne, Joël en Irene de RvEC-eer verdedigen.