Leerlingen RvEC ambassadeurs Wensambulance

26 september 2014

Veel mensen die terminaal ziek zijn, hebben nog een laatste wens. Stichting Ambiance Noord-Nederland (SANN) biedt begeleidend ambulancevervoer zodat deze mensen de mogelijkheid krijgen om op hun eigen wijze afscheid te nemen van het leven. “Zoveel mogelijk mensen moeten daarom weten van ons bestaan”, zegt chauffeur Aise van Beets. “En daar gaan de leerlingen van het Roelof van Echten College ons bij helpen.”

Docent Francie Sprakel kijkt tevreden toe hoe de vrijwilligers van Ambiance de leerlingen uitleggen hoe een wensambulance werkt. Een van de leerlingen wordt met behulp van haar klasgenoten veilig op de brancard gelegd en de ambulance ingeduwd. “Met deze gastles leren onze leerlingen wat het betekent voor mensen om terminaal ziek te zijn. Jongeren hebben daar vaak geen idee van. Maar we willen ze vooral laten zien dat je echt iets kunt betekenen voor iemand die ernstig ziek is in je omgeving.”

Tegenprestatie
Als tegenprestatie voor de gastles zijn de leerlingen bevorderd tot ambassadeur van wensambulance in Noord-Nederland. “Bekendheid genereren is voor ons erg belangrijk”, zegt Van Beets. “We merken dat familie, vrienden en kennissen van terminale patiënten vaak goed op de hoogte zijn van de laatste wens van iemand uit hun omgeving. Maar vaak weten ze ook niet zo goed wat ze kunnen doen om die wens te verwezenlijken. Wij vragen leerlingen om na vandaag aan zoveel mensen mogelijk door te vertellen dat je via de wensambulance wel degelijk iets kunt doen. Als dat ertoe leidt dat we minimaal één wens in vervulling kunnen laten gaan, zijn we al hartstikke tevreden.”