Leerlingen RvEC debatteren in Raadszaal

16 maart 2016

De raadszaal van de gemeente Hoogeveen was woensdag 16 maart het decor van het Model European Parliament (MEP). Leerlingen van het Roelof van Echten College bogen zich over complexe, grensoverschrijdende vraagstukken en gingen vol overgave met elkaar in debat. Voor één dag waanden de scholieren zich Europarlementariër.

Woensdagochtend, kwart voor negen. De trappen van het gemeentehuis zien gehakte voeten naar boven gaan, heren in jasje dasje opstijgen naar het hogere van het parlementaire leven. 4V gaat in de raadszaal op Europees niveau problemen te lijf. Het is MEP (Model European Parliament). Er zijn resoluties geschreven waarin de problemen Europees zijn opgelost. Nu het serieuze spel om te zorgen dat de rest van de vergadering er ook zo over denkt. Een select gezelschap uit 5V zal de vergadering leiden. Zij hebben vorig jaar aan de andere kant van de tafel als 4v-ers ervaring opgedaan. Nu zitten zij voor.

De kunst van aan het woord laten
Om negen uur heet burgemeester Karel Loohuis het gezelschap dhartelijk welkom in de Raadszaal. Hij merkt op dat in het debat de kunst van elkaar aan het woord te laten, ook al is de één daar vaardiger in dan de ander, juist democratie is. Dat oefenen, doen, is winst. Loohuis roept de leden op om ook plezier te hebben aan het debatteren en overleggen. Dat dit in Europa ook al zeventig jaar gebeurt, is winst. Het maakt dat we het Europa van na de oorlog zijn.

Aan het parlementaire werk
En dan begint het parlementaire werk. Een speech houden voor je resolutie, gevolgd door een tegenspeech van de tegenpartij. Een amendement indienen. De leden van de commissie vragen stellen: “U zegt dat er in de toekomst, door de robotisering van samenleving, een robotfobie zal ontstaat. Maar nergens in de literatuur ben ik die aandoening tegengekomen. Kunt u dat toelichten?” “De komst van robots maakt dat we minder werk hebben. Daardoor kunnen we eerder met pensioen.” Kijk dat zijn nog eens overwegingen. In de volgende ronde duiken de scholieren in de energievraagstukken. Kan het duurzamer? Hoe kan dat Europees slimmer worden georganiseerd? Een verhoging van de  compensatie voor particulieren die stroom opwekken? Of een fonds oprichten dat onderzoek en innovatie betaalt? Aardige ideeën die kritisch bevraagd worden. De publieke tribune, bezet door ouders en grootouders, volgt het politieke schouwspel met aandacht.

Wereldproblemen opgelost
Een debat voeren is één ding, een debat leiden een ander. De 5V-ers merken dat een vergadering strak en tegelijkertijd ruimhartig leiden, nog niet mee valt. Je moet dan op veel tegelijk letten. Tijd, procedures, nieuwe punten, argumenten, iedereen aan de beurt en spreken via de voorzitter. Onder hun deskundige leiding zijn veel wereldproblemen bij de kop gepakt. Energievraagstukken, vluchtelingen opvangen, multinationals die belasting ontduiken, gezondheidszorg shoppen over de grens. Na een dag debatteren zijn alle wereldproblemen opgelost… Nou ja, dat niet. Maar er is goed geoefend. Acht leerlingen zetten dat oefenen voort op provinciaal niveau. Vrijdag 13 mei is de Algemene Vergadering van het Provinciaal MEP in de Statenzaal in Assen.

Bekijk de foto's op Facebook