Leerlingen RvEC in campagnefilm Hartstichting

4 maart 2014

De Hartstichting is een petitie gestart die ervoor moet zorgen dat op iedere school voor voortgezet onderwijs in Nederland reanimatieonderwijs wordt gegeven. Leerlingen van het Roelof van Echten College vertellen in de bijbehorende campagnefilm waarom zij reanimatielessen op school zo belangrijk vinden.

Een van die leerlingen is Hans Zomer (15). Vijf jaar geleden verloor hij zijn vader aan een hartstilstand. “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren, omdat het echt levens kan redden. Toen ik werd gevraagd of ik mee wilden werken aan deze campagnefilm hoefde ik ook niet lang na te denken. Ik vond het in het begin wel spannend, maar ik had er geen moeite mee om mijn verhaal te vertellen. Thuis praten we er ook veel over, dus uiteindelijk ging het best goed.”

Een hele crew
De opname van de campagnefilm was een bijzondere ervaring, vertelt Hans. “Er kwam een hele crew naar onze school met onder meer een cameraman, een regisseur, iemand voor het script, een geluidsman enzovoort. Eerst werden we individueel gefilmd en vertelden we waarom we het belangrijk vinden dat je leert reanimeren. Daarna werden opnames gemaakt van een reanimatieles. Daarbij mocht ik een pop reanimeren. Dat was best zwaar, want ik moest het vaak opnieuw doen. Maar het uiteindelijke filmpje is wel mooi geworden. Ik hoop dat het de Hartstichting helpt bij het verzamelen van de handtekeningen.”

Reanimatieonderwijs RvEC
In oktober hoopt de Hartstichting minimaal 40.000 handtekeningen te hebben verzameld om reanimatieonderwijs op de politieke agenda te krijgen. Op het Roelof van Echten College wacht men daar niet op. Alle leerlingen van de eindexamenklassen van het praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo krijgen al reanimatielessen aangeboden. De school heeft acht docenten die gekwalificeerd instructeur zijn. Enkele tientallen leerlingen haalden dit schooljaar al hun certificaat Reanimatie en AED.

Bekijk de film en teken de petitie op www.hartstichting.nl/reanimatieonderwijs/petitie