Leerlingen RvEC onderzoeken toegankelijkheid winkelgebied

23 april 2014

Leerlingen uit klas 2 atheneum hebben woensdag 23 april een schouw uitgevoerd voor de Stichting Gehandicapten Platform Hoogeveen. In het kader van hun maatschappelijke stage onderzochten de toegankelijkheid van verschillende winkelcentra en het openbaar vervoer.

We staan er vaak niet bij stil, maar mensen met een beperking krijgen in de praktijk vaak te maken met vervelende obstakels. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of uitstallingen van winkels op de blindegeleidestroken, gangpaden waar geen rolstoel doorheen kan of onbereikbare producten of pinautomaten voor mensen die slecht ter been zijn.

Zelf in de rolstoel
In kleine groepjes ondervonden de leerlingen van het RvEC het aan den lijve. Voor een ochtend namen ze zelf plaats in een rolstoel en bezochten verschillende winkelgebieden in Hoogeveen. Onder meer in de Hoofdstraat, Kerkstraat en de winkelcentra in De Weide en Wielewaal werden de winkels onderworpen aan een kritische blik. Is er sprake van losliggende tegels of putdeksels, zijn de gang breed genoeg en hoe reageren het winkelpersoneel en omstanders als ze zien dat jij je product niet uit de bovenste schappen krijgt?

Stichting Gehandicaptenplatform
Hun bevindingen noteren de scholieren op de schouwformulieren en dat wordt teruggekoppeld naar medewerkers van de Stichting Gehandicaptenplatform Hoogeveen. Zij gebruiken de resultaten om de toegankelijkheid van de winkelgebieden en kaart te brengen en onder de aandacht te brengen van de winkeliers.

Meer informatie vindt u op www.platformhoogeveen.nl