Leerlingen Technasium presenteren product aan wethouder Gert Vos

9 december 2019

Vrijdag 6 december gonsde het in de burgerzaal van het gemeentehuis van de spanning. Zo’n 50 brugklasleerlingen (verdeeld in 11 groepen) presenteerden aan de aanwezige jury, bestaande uit wethouder Gert Vos, het imkers-echtpaar Van de Ven en diverse vrijwilligers van het IVN, hun oplossing voor een nieuw insectenonderkomen.

Gert Vos had hen aan het begin van het schooljaar gevraagd met een voorstel te komen om de biodiversiteit in Hoogeveen op een hoger plan te tillen. Het insectenonderkomen moet ervoor zorgen dat alle soorten insecten de beste kans krijgen om te leven en zich voort te planten. Dat draagt er namelijk toe bij dat er bestuiving plaatsvindt op alle gewassen.

Acht weken lang bogen de leerlingen zich over dit vraagstuk. Ze verdiepten zich in de theorie, volgden een gastles van imkers en gingen op excursie naar het Steenbergerpark waar voorbeelden staan van insectenhotels. Op basis van hun ideeën ontwikkelden ze prototypes.
Tijdens de presentatie legden de leerlingen aan de hand van hun prototypes uit waarom hun ideeën de insectenpopulatie kan helpen groeien. Gert Vos was zeer enthousiast. De ideeën bieden een goede basis voor de ontwikkeling van een nieuw insectenonderkomen.