Leerlingen nemen kijkje in technisch bedrijfsleven

16 april 2018

Vorige week vond Girlsday plaats; een dag waarop veel bedrijven hun deuren openen om meisjes te interesseren voor de wereld van bèta, techniek en ICT. Zo’n dertig brugklasleerlingen van onze school waren uitgenodigd door de NAM in Assen. Daar volgden zij verschillende interessante workshops.

De NAM had vier workshoprondes georganiseerd voor de meiden uit onze brugklassen.

 • Laboratoriumwerk
  Chromatografie van M&M’s, werken met druktemeters, de samenstelling van gas bekijken… de leerlingen ontdekten wat het werk van analist inhoudt en hoe je analist wordt.
 • Archeologie
  Als een vondst gedaan wordt, hoe houd je dat dan goed? En met welke technieken zijn verschillende voorwerpen gemaakt? De brugklassers maakten zelf een ‘fibula’, een historisch gebruiks- en siervoorwerp dat gezien kan worden als de voorloper van de knoop en ritssluiting.
 • Vuurvlinder
  De meiden hebben met een wasknijper, elastiekjes, kroonsteentjes, stroomdraadjes, een ledlampje en een batterij een vuurvlinder gemaakt.
 • Zonnecellen
  In de discoverytruck van de Rijksuniversiteit Groningen hoorden de leerlingen hoe een zonnecel werkt én hebben ze zelf een zonnecel gemaakt en getest.


Het was een gezellige, leerzame middag!

Ontbijt
Voorafgaand aan deze activiteiten waren leerlingen van onze school ook al te vinden bij de NAM. Drie leerlingen hebben dit jaar in samenwerking met de NAM hun profielwerkstuk gemaakt. Zij waren uitgenodigd voor een ontbijt met NAM-directeur Gerald Schotman en verschillende vertegenwoordigers van de Rijksuniversiteit Groningen, de NAM en JetNet.