Leren leren in Dotato

26 maart 2019

De collegezaal van locatie Bentinckspark was gisteravond gevuld met groep 8-scholieren, hun ouders en docenten. De afsluitende avond van het Dotato-project stond op het programma. In dit project hebben ze zich acht ochtenden vastgebeten in allerlei uitdagende opdrachten. Dat de leerlingen veel geleerd hebben, bleek gisteravond. Aan de hand van de letters van hun naam gaven ze een presentatie over hoe ze Dotato hebben ervaren en wat ze hebben geleerd. Petje af!

In oudermagazine Ouders van Roelof vertelden Sonja Lekatompessy en Joris Ensing over Dotato:

Leren leren
Al tien jaar gaan groep 8-scholieren voor het Dotato-project naar het RvEC. “Ieder schooljaar zijn er kinderen die een voorsprong hebben in hun ontwikkeling en behoefte hebben aan meer uitdaging. Dotato biedt hen dat”, zegt Sonja Lekatompessy, intern begeleider en adjunct directeur van De Weidebloem. “Vanuit PricoH en het RvEC hebben we de krachten gebundeld. Tien jaar geleden begonnen we met zo’n vijftien leerlingen. Dit schooljaar gaan maar liefst 56 kinderen acht keer naar locatie Bentinckspark van het RvEC. Het doel van Dotato is om meer- en hoogbegaafde leerlingen bij elkaar te brengen en te leren omgaan met uitdagende, prikkelende opdrachten, zodat ze leren leren. De kinderen ervaren dat er meer kinderen zijn die snel denken en veel weten, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in de sociale contacten. Leren leren is belangrijk, want deze leerlingen hoeven op de basisschool weinig te doen voor goede schoolresultaten. Dat leren best lastig is, ontdekken ze in Dotato. We hopen dat de leerlingen het soms heel moeilijk vinden en zeggen: ‘Dit weet ik even niet, nu moet ik goed nadenken’. Daar leren ze ontzettend veel van.”

Groei van leerlingen
“In Dotato ben ik bezig met wiskunde, Frans, kunst, filosofie en meer”, vertelt Joris Ensing. Met een paar klasgenoten fietst hij op woensdag naar het RvEC. “Als iedereen er is, gaan we in drie groepen met verschillende docenten mee. De eerste keer vond ik dat best wel spannend, omdat het iets nieuws is. Maar dat maakt het ook juist leuk. Ik vind rekenen leuk en de wiskundeles van Dotato vond ik heel interessant. Toen hadden we het over spiralen, het getal pi en de stelling van Euler. Ik leer veel nieuwe dingen.” Lekatompessy vult aan: “Het verrast mij steeds weer hoe de leerlingen groeien. We sluiten het project af met een avond voor de kinderen en hun ouders. Dan vertellen de kinderen zelf over wat Dotato hen gebracht heeft. Dat is heel divers. Het ene kind zegt dat hij veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Een ander noemt nieuwe vriendjes die op dezelfde manier denken of vertelt dat hij heeft leren omgaan met dingen die moeilijk zijn. Een pluspunt is ook dat Dotato voor hen een kennismaking met het voortgezet onderwijs is. De leerlingen hebben de school en de mensen al een beetje leren kennen. Dat maakt de daadwerkelijke stap naar de middelbare school makkelijker en laagdrempeliger.” Joris: “Ik vind het fijn dat ik de weg in het RvEC al een beetje ken. Als iemand tegen mij zegt ‘De les is in 2.14’, dan weet ik al dat het lokaal nummer 14 op de tweede verdieping is. Dat scheelt!”