Nationale Onderwijsprijs niet naar Hoogeveen

30 maart 2017

Woensdag 29 maart stond kleurrijk gemarkeerd in onze agenda’s. Het was de finaledag van de Nationale Onderwijsprijs. Het RvEC maakte als Drents kampioen kans op deze prijs en dus waren we gisteren aanwezig in Rotterdam. We hielden een klein reisdagboekje bij.

8.15 uur: Rotterdam, we komen eraan
Als veel leerlingen en docenten Eduwiek binnenkomen, gaan wij (een groep vmbo-leerlingen en medewerkers) het schoolgebouw juist weer uit. We stappen in de bus en gaan onderweg naar de Nationale Onderwijsstad van het jaar: Rotterdam. Daar wordt ’s middags de Nationale Onderwijsprijs uitgereikt en wij zijn met ons Zorg & Welzijn-project genomineerd. Het is meteen gezellig in de bus, we hebben zin in de finaledag. Gelukkig maar, want we moeten eerst nog zo’n 200 kilometer rijden. Dat is geen probleem, want niemand lijkt last te hebben van een ochtendhumeur. Sterker nog, al snel worden de eerste grappen verteld en wordt er snoep uitgedeeld. Meneer Kreuze neemt het woord als we een tijdje op de snelweg rijden: “We hebben er zin in en hopelijk gaan we met de landelijke onderwijsprijs weer naar huis.” En zo is het maar net. Rotterdam, we komen eraan!

10.30 uur: eindbestemming in zicht
Het is bijna 10.30 uur als we Rotterdam binnenrijden. Voor velen is het de eerste keer dat ze in Rotterdam zijn, dus we kijken allemaal goed om ons heen. Na een kleine stadstour zien we de imposante eindbestemming: het World Trade Center.

11.45 uur: wandelen langs bezienswaardigheden
Na wat vrije tijd komen we weer bij elkaar voor een rondleiding door de stad. Met een lunchpakket voor onderweg zijn we klaar voor een wandeling langs diverse Rotterdamse bezienswaardigheden. Zo zien we gebouwen die bespaard zijn gebleven in de Tweede Wereldoorlog, de kubuswoningen en kregen we honger in ‘de buik’, de markthal van Rotterdam.

13.30 uur: de spanning stijgt
We hebben een stoeltje in de zaal bemachtigd en zijn klaar voor de ontknoping: wie wint de Nationale Onderwijsprijs? Spannend! Er zitten 24 scholen in de zaal, waarvan twaalf provinciale winnaars uit het basisonderwijs en twaalf provinciale winnaars uit het voortgezet onderwijs. Het programma begint met enkele praatjes. Daarna is het tijd aan de scholen. Iedere school krijgt twee minuten om het genomineerde project te presenteren: één minuut via een filmpje en één minuut op het podium. In beide vormen hebben wij op een leuke manier laten zien wat ons Zorg & Welzijn-project inhoudt. Het leverde een groot applaus op. En terecht!

16.00 uur: de winnaars
Tromgeroffel! De winnaars zijn De Klimroos, Apollo 11 en MAVO TIEN uit Utrecht (basisonderwijs) en de Piet Bakkerschool uit Sneek (voortgezet onderwijs). Beide scholen winnen de ‘Bronzen Olifant’ en een geldbedrag van € 7.000,-. Van harte gefeliciteerd!

18.15 uur: terug naar Hoogeveen
We hebben nog even tijd gehad om Rotterdam te bekijken en een warme hap te eten voordat we terugrijden naar Hoogeveen. Om 20.30 uur parkeert de buschauffeur de bus bij Eduwiek. Ondanks dat we de grote bokaal niet mee mochten nemen naar het RvEC, hebben we een heel gezellige dag gehad. Bedankt allemaal!