Onderbouw technasium maakt indruk

13 april 2018

Afgelopen week hebben de technasiumleerlingen uit de eerste en tweede klassen presentaties gegeven aan hun opdrachtgevers. De eerstejaars bogen zich over een klimaatprobleem, terwijl de tweedejaars wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan.

Klas 1: aan de slag met regenwater
Waterschap Drents-Overijsselse Delta schakelde onze brugklassen in. Door de klimaatsverandering komt er relatief te veel regenwater in het riool terecht. De brugklassers werden uitgedaagd om hier een oplossing voor te bedenken. Is het regenwater op te vangen? Hoe zou zo’n systeem eruit kunnen zien? En wat kun je met zo’n systeem doen? Lastig! De leerlingen hadden verschillende ideeën: opvangkratten onder de grond, extra bomen planten, een gescheiden watersysteem met twee kranen in huis, water opvangen via een regenpijp in de spouwmuur voor hergebruik en een sponseldomp (dompelpomp met spons) aanleggen. De opdrachtgever was onder de indruk van de creatieve ideeën.  

Klas 2: experimenteren met bloemen
Hoe komt een roos het beste tot uitbloei? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat bloemen zo lang mogelijk op de vaas kunnen staan? De technasiumleerlingen uit klas twee hebben een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de optimale middelen hiervoor. Het was erg leuk om zelf experimenten te bedenken en uit te voeren. Daarna moesten de leerlingen de gevonden resultaten eerlijk met elkaar vergelijken en daar conclusies uit trekken. En dat was best lastig…