Op stage bij Defensie: “Ons doel? Van snuffelstage tot baan”

13 juni 2019

In mei zijn 31 derdejaars vmbo-leerlingen op snuffelstage geweest bij Defensie. In drie dagen maakten ze kennis met het leven van een militair. Dat maakte indruk, vertelt leerlinge Demi Weerts. “Het was heel erg leuk! Ik heb een beeld gekregen van hoe het is om bij Defensie te werken. En ik heb geleerd welke functies er allemaal zijn.”

“Met een uitdagend en sportief programma, in een militair jasje, hebben we de leerlingen laten zien wat het betekent om militair te zijn”, vertelt Jon Veldman, pelotonscommandant van de instructiegroep van de zogeheten Bizoncie. “Zo’n stage vinden de meesten supergaaf. Toch zien we ook weleens dat de grote jongens met stoere praatjes niet zo geschikt zijn voor ons werk. Stille jongens en meisjes komen soms helemaal tot bloei. Geweldig om die beleving te zien!”

Spanning, sport en samenwerking
Op de Johannes Postkazerne in Havelte beleefden de leerlingen een spectaculaire snuffelstage. Leerling Jaimy Beekelaar blikt terug: “Na een introductie moesten we onze tenten inrichten en de bedden opmaken. We hebben een rondleiding op de kazerne gekregen en hebben daarna allerlei samenwerkingsopdrachten op een trainingsbaan gedaan.” De tweede dag vonden Jaimy en Demi het leukste. Demi: “In groepen bouwden we een onderkomen in het bos. Jaimy en ik gaven leiding aan onze groep. Om te communiceren, gebruikten we portofoons. Vanaf een bepaalde locatie moesten we ongezien door het bos lopen om onze vijand te observeren. Ondertussen reden er voertuigen rond die op zoek waren naar ons. Werden we gezien, dan moesten we terug naar de beginlocatie. De spanning van het leiding geven en ongezien je vijand observeren, was heel erg gaaf!” Op de derde dag stonden meer groepsopdrachten en voorlichtingen op het programma. Ook mochten de leerlingen in actie komen in de schietsimulator. Jaimy: “Het waren drie mooie dagen, vooral de teamopdrachten waren leuk. We hebben veel geleerd. Bijvoorbeeld wat Defensie allemaal doet en hoe belangrijk teamwork is.”

Succes krijgt vervolg
“De Koninklijke Landmacht is een grote werkgever en heeft altijd mensen nodig, op allerlei fronten. In verschillende onderdelen van Defensie worden al jaren stages aangeboden. Veel collega’s zijn via zo’n stage enthousiast geworden over een baan bij Defensie”, vervolgt Veldman. “Jonge mensen zijn onze toekomstige collega’s. Hen boeien en binden, daar gaat het om. Dat begint al bij een snuffelstage.” Rudolf ten Buur was als afdelingsleider vmbo bij het RvEC betrokken bij de snuffelstage. Hij zegt: “Dit was de eerste keer dat onze derdejaars vmbo’ers stage konden lopen bij Defensie. Een succes dat we een vervolg gaan geven. Samen met de betrokkenen vanuit Defensie gaan we bekijken hoe we het stageprogramma zo goed mogelijk kunnen aanbieden. Zo’n stage is leuk en leerzaam voor leerlingen, een waardevolle kennismaking met een vakgebied. En wie weet een eerste stap naar het toekomstige beroep!”