Oud voor Jong & Jong voor Oud

8 april 2021

De coronacrisis leidt tot veel eenzaamheid onder zowel ouderen als jongeren. Onder het motto ‘Oud voor Jong & Jong voor Oud’ worden ouderen en jongeren met elkaar in contact gebracht. Zo kunnen zij iets voor elkaar betekenen. Leerling Jo-an Fik is één van de deelnemende leerlingen en vertelt over het project en het contact met mevrouw Kroezen.

Voor ouderen zijn de aanhoudende maatregelen rond corona zwaar. Zorginstellingen zijn soms gedwongen (delen van) hun instelling in quarantaine te plaatsen. Ook zijn bezoekregelingen aangescherpt, zijn voorzieningen gesloten en vervallen vele groepsactiviteiten. Voor jongeren geldt ook dat ze worden teruggeworpen op zichzelf. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren meer last hebben van gevoelens van eenzaamheid, somberheid en depressie. Door samen in gesprek te gaan en ervaringen te delen, kunnen ouderen en jongeren elkaar helpen in deze situatie. Het belangrijkste is dat ze kunnen genieten van nieuwe contacten en verrassende gesprekken.

Examenopdracht
Het project ‘Oud voor Jong & Jong voor Oud’ heeft al geleid tot mooie resultaten. Zo pakte RvEC-docent Manon Nieuwenhuis het project meteen op en was het contact met Erna Tigelaar (vrijwilligerscoördinator in het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos) snel gelegd. Het RvEC heeft er voor de vmbo-richting Zorg & Welzijn een examenopdracht aan gewijd. Leerlingen werden in contact gebracht met ouderen en voerden na een grondige voorbereiding – waarin allerlei vragen werden bedacht – leuke gesprekken met bewoners van het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos.

Anderhalf uur in gesprek
Zo voerde leerling Jo-an Fik een gesprek met mevrouw Kroezen. Mevrouw Kroezen vond het in het begin best een beetje spannend: “Je weet niet wie je ervoor krijgt.” Ook Jo-an had een beetje last van zenuwen, want het ging immers om een examenopdracht. Maar het resultaat was een heel leuk gesprek van anderhalf uur! Het zijn lichtpuntjes voor bewoners in deze coronatijd. Mevrouw Kroezen begint te glunderen als ze vertelt over het gesprek met Jo-an. “We hadden het over school en dat het nu allemaal niet zo makkelijk gaat met corona”, zegt ze. Beiden worstelen met de huidige maatregelen en bij elkaar konden ze hun verhaal kwijt. Ook Jo-an heeft het gesprek als plezierig ervaren. “In het begin was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Maar mevrouw Kroezen stelde me al snel gerust.” En Jo-an werd terecht beloond met een dikke voldoende!

Tekst: NNCZ Dichtbij (www.nncz.nl)