Ouders en leerlingen bezoeken film ‘Trust’

18 april 2014

Op 17 april organiseerde het CJG een filmavond in de bioscoop over het thema ‘Grooming’ (kinderlokken via internet). Na afloop was er een forumdiscussie met enkele deskundigen. Er was een behoorlijk grote opkomst, waaronder ook ouders en leerlingen van het RvEC.

De film vertelt het verhaal van het meisje Annie dat op haar 14e verjaardag een laptop krijgt van haar ouders. Via de chat heeft ze al snel dag en nacht contact met Charlie. Charlie zit net als Annie ook op highschool en volleybalt. Annie wordt verliefd. Ook als Charlie na een tijdje opbiecht dat hij eigenlijk al 20 is en weer wat later dat hij 25 is. Later blijkt dat hij zelfs nog een jaar of 10-15 ouder is. Toch lukt het hem om haar over te halen af te spreken en mee te gaan naar zijn hotelkamer…

Praat erover!
De film brengt meeslepend in beeld wat de gevaren zijn van dit digitale tijdperk. Het zet je zeker aan het denken. Hoe ga je als jongere om met sociale media en hoe kun je als ouder daar enige vorm van controle op uitoefenen? Over deze vragen is na afloop gediscussieerd. Jeanet Vrielink, zorgcoördinator op locatie Julianastraat: “De boodschap uit de discussie is dat het belangrijk is dat je niet voorbij gaat aan je eigen gevoelens van onraad en dat je het gebruik van sociale media en de gevaren er van bespreekbaar maakt binnen het gezin. Praat als kind met je ouders, goede vrienden of met iemand van school als je iets niet vertrouwd en ga als ouder regelmatig in gesprek met je kind over internet en sociale media. De filmavond was daarmee een mooi initiatief van CJG, dat wat mij betreft zeker een vervolg verdient.