Park Dwingeland rappend naar einde Jonge Jury

3 april 2014

Met het schrijven van een eigen rap hebben leerlingen van locatie Park Dwingeland het landelijke leesproject Jonge Jury afgesloten. Leerlingen in klas 1 en 2 kregen de afgelopen maanden tijdens de lessen Nederlands de ruimte om zoveel mogelijk boeken te lezen en mochten als publieksjury hun persoonlijke top 3 uitbrengen.

De boeken 'No deal' van Elle van den Boogaart en ‘Slagveld’ van rapper 50Cent blek enhet meest populair op Park Dwingeland. Daarom werd rapper Ferry uitgenodigd om een workshop te geven. In alle onderbouwklassen heeft Ferry, samen met de leerlingen, een rap gemaakt over de gelezen boeken. Aan het eind van de ochtend brachten de klassen hun rap ten gehore aan hun medeleerlingen.

Speedates
Jonge Jury is een landelijk leesproject voor het voortgezet onderwijs. Bibliotheek Hoogeveen stelde een collectie van de nieuwste en populairste boeken beschikbaar voor leerlingen van het RvEC. Tijdens de lessen Nederlands mochten de scholieren veel boeken lezen. Om op de hoogte te raken van de inhoud van zoveel mogelijk boeken, presenteerde de leerlingen aan elkaar wat ze gelezen hebben. Dit deden ze onder andere via PowerPoint presentaties, creatieve opdrachten en speeddates in de klassen. De landelijke winnaar van de Jonge Jury wordt op 16 april 2014 bekend gemaakt.

Samenwerking bibliotheek
Het Roelof van Echten College en de Bibliotheek Hoogeveen werken intensief samen. Alle leerlingen van de school krijgen een gratis lidmaatschap van de bieb, er worden regelmatig schrijversbezoeken georganiseerd, boekencollecties beschikbaar gesteld op school en leerlingen krijgen lessen in zoekvaardigheden op internet. Doel van de samenwerking is om de taal- en leesontwikkeling bij jongeren te bevorderen. De leerlingen ontwikkelen daarmee belangrijke vaardigheden die ze verderop in hun loopbaan nog hard nodig zullen hebben.