Praktijkonderwijs te water op duct tape en PVC

29 juni 2015

Blijft hij drijven of zakt hij direct naar de bodem? Dat was de grote vraag voor leerlingen van het praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College. Op de Dwingelderstroom vond maandag 29 juni de afsluiting plaats van The Big Splash, een peddelwedstrijd tussen klas 3A en 3B in een zelfgebouwde boot.

Gewapend met slechts wat PVC-buizen en duct tape bedachten de leerlingen in het diepste geheim een ontwerp voor hun boot. Met uiterste precisie werden alle buizen aan elkaar verbonden. De concurrerende klas mocht absoluut niets zien, tot afgelopen maandag. Op de Dwingelderstroom vond de krachtmeting plaats. Welke klas heeft de snelste boot gebouwd?

Peddelen, keren en peddelen
In vier rondes namen de klassen het tegen elkaar op. 100 meter peddelen, keren bij de brug en 100 meter weer terug. Eeuwige roem stond op het spel. De eerste ronde was voor de jongens. Al direct na de start slaat de boot van 3A om. Gelukkig kan het vaartuig ter nauwer nood veilig naar de kant gehaald worden. In de tweede ronde gaan de dames de onderlinge strijd aan. Ook hier blijkt 3B het snelst: de tussenstand 2-0.

Sita65
De spanning komt helemaal terug tijdens docent-leerling ronde. Mevrouw Hofman neemt het namens 3B op tegen leerling Samira. In de naar Hofman vernoemde boot ‘Sita65’ raakt ze nog voor het keerpunt te water. Haar leerlingen duiken meteen te hulp, maar de achterstand valt niet meer in te halen. 3A komt terug tot 2-1. In de docentenronde velt docent Priet namens 3B toch het vonnis. Hij geeft collega Overwater het nakijken en brengt de eindstand op 3-1.

Na afloop staan er tevreden docenten langs de waterkant. Priet: “We zijn super trots op onze leerlingen. Ze hebben keihard gewerkt aan hun boot. Ze hebben het helemaal zelf gedaan, van ontwerp tot bouw. Bovendien hebben ze ervaren hoe het is om met een team naar een doel te werken. En natuurlijk is het in deze zomerse week een geweldige afsluiting van het schooljaar.”