Project orgaandonatie op Bentinckspark

11 november 2016

Leerlingen uit de bovenbouw van locatie Bentinckspark kregen deze week een gastles over orgaandonatie. De les is onderdeel van het thema ‘Je lijf, je leven’ bij het vak GMF. Cor Koopmans uit Hoogeveen kwam samen met zijn vrouw naar de school om te vertellen hoe een donorlever zijn leven heeft gered en welke procedures daar allemaal bij komen kijken.

“Ik ben een bevoorrecht mens”, vertelt Cor in de collegezaal aan de leerlingen. “Ik heb het geluk gehad dat er tot twee keer toe (in 1995 en 2014) een donorlever heb mogen krijgen. Ik ben me er iedere dag van bewust dat dit voor een andere familie betekent dat zij afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. Dat maakt mij eeuwig dankbaar. Zonder deze donoren had ik hier niet meer gestaan.”

Uit dankbaarheid vertelt het echtpaar hun verhaal al meer dan 10 jaar op scholen, verenigingen en bijeenkomsten. Ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Transplantatiestichting. Regelmatig staan Cor en Greet stil bij de levensreddende giften van twee personen die er nu niet meer zijn en bij het verdriet van hun naasten. 'Organen geven, doet leven' is dan ook Cor zijn motto geworden. 

De afgelopen maanden zijn de scholieren bezig geweest met het thema ‘ Je lijf, je leven’. Daarin spraken ze over onderwerpen als het nature/nurture-debat, sekse en gender, maakbaarheid van schoonheid, religieuze voedsel- en kledingvoorschriften, participatiemaatschappij en de scheiding van lichaam en geest. Het thema is afgesloten met een proefwerk en een praktische opdracht waarmee de leerlingen bezig gaan tijdens het project Orgaandonatie.