Scholieren RvEC maken kennis met de Zorgzaak

16 september 2014

Scholieren: op het eerste gezicht hebben ze niets te zoeken in de Zorgzaak. Want het zijn toch alleen ouderen die daar komen voor hulpmiddelen? Niets in minder waar, zo weten de vmbo-leerlingen van het Roelof van Echten College inmiddels. Ook jongeren kunnen door ziekte of een ongeluk ondersteuning nodig hebben. En daar gaan de scholieren ze bij helpen.

Voor het project gaan de leerlingen denkbeeldig winkelen voor Erik. Erik is 23 jaar en hulpbehoevend door ziekte. Speciaal voor Erik brengen ze een bezoek aan de Zorgzaak om hulpmiddelen te zoeken die hem helpen bij het lopen, schrijven of bij een potje kaarten. “Ik dacht altijd dat hulpmiddelen alleen voor ouderen waren”, vertelt een van de leerlingen. “Maar het kan dus ook voor mensen zijn van onze leeftijd. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als je nooit meer alleen naar het toilet zou kunnen, je eigen haren niet meer kunt kammen of dat je hulp nodig hebt om je telefoon te bedienen. Ik moet er niet aan denken.”

Kennismaken met de praktijk
Docent Manon Nieuwenhuis is blij met de samenwerking. “Onze leerlingen willen graag zien hoe het eraan toegaat in de praktijk. Iedereen heeft de Zorgzaak wel eens gezien, maar vaak hebben ze geen idee wat er precies gebeurt. Daarom vinden we op het RvEC de samenwerking met het bedrijfsleven zo belangrijk. Een project als dit maakt het onderwijs aantrekkelijker en geeft leerlingen een goed beeld van wat werken in de zorg inhoudt en of dat bij ze past. Op dezelfde manier laten we ze ook kennismaken met andere beroepen en sectoren, zodat ze straks in staat zijn om een vervolgopleiding te kiezen die bij ze past.”

Ook Leonie van Dalsum van de Zorgzaak is blij met de hulp van de scholieren. “De groep van het Roelof van Echten College heeft met veel enthousiasme de opdracht van school uitgevoerd in de Zorgzaak. Geweldig om deze jongeren te mogen ontmoeten. Het was voor hen een eerste kennismaking met de zorg en hulpmiddelen in de praktijk. Ik hoop dat ze enthousiast geworden zijn voor een carrière in de zorg.”