Spelen met water en energie bij surfplas Nijstad

28 juni 2018

Hevelfiets, roeibaan, waterrad, stormbaan… technasiumleerlingen uit de derde klas hebben dinsdagochtend allerlei ontwerpen gepresenteerd voor het toekomstige recreatiecentrum bij surfplas Nijstad. Opdrachtgever Berry Beuker vroeg de leerlingen om een ontwerp waarbij water en verschillende vormen van energie worden gecombineerd. Dat leverde veel leuke ideeën op!

Meneer Beuker gaf de leerlingen een tijdje geleden de opdracht om een speeltoestel met water te bedenken waarbij kinderen zelf energie moeten leveren om zo elektrische energie op te leveren. Om inzicht te krijgen in het ontwerpproces, wet- en regelgeving en veiligheid van een dergelijke opdracht hebben de leerlingen een paar weken geleden een bezoek gebracht aan buitenspeeltoestellenfabrikant IJreka in Dalfsen. Daarna gingen ze zelf aan de slag met hun ontwerp. Afgelopen dinsdag rondden de leerlingen hun project af met een presentatie aan de opdrachtgever.

Inspiratie
In groepjes hebben de leerlingen allerlei ideeën uitgewerkt. Zo bedacht een groepje een roeibaan waarbij in een soort competitie gekeken kan worden wie het snelste een parcours aflegt. Die prestatie kan worden vergeleken met het energieniveau van een kind door zijn of haar voedselinname. Andere leerlingen bedachten een hevelfiets of crosstrainer die water via een buis en een soort pompsysteem tot een bepaalde hoogte brengt. Het water stroomt in een emmer en na de geleverde inspanning van de kinderen volgt afkoeling: de emmer keert om als hij vol is. Leuk voor zomerse dagen! Een eis van de opdrachtgever was dat de attractie geschikt is voor kinderen tussen acht en veertien jaar. De veiligheid van het bedachte waterrad stond ter discussie, omdat het toestel nat en glad zou worden in het water. We zijn benieuwd hoe het speeltoestel er uiteindelijk uit komt te zien. De leerlingen hebben in ieder geval voor voldoende inspiratie gezorgd.