Succesvolle deelname aan Drentse MEP-conferentie

12 juni 2017

Leerlingen uit 4vwo en 5vwo hebben meegedaan met de Drentse conferentie van het Model European Parliament (MEP). In verschillende commissies hebben ze namens diverse EU-landen hun zegje gedaan over actuele Europese kwesties. Na drie dagen kritisch denken en debatteren mag een drietal leerlingen door naar de nationale conferentie.

Op maandagochtend verzamelen leerlingen bij het Drentse provinciehuis voor het MEP. Donderdag en vrijdag hebben ze in commissies hard gewerkt om allerlei problemen op Europees niveau op te lossen. Vandaag is de plenaire zitting. Tymo Zwakenberg, Julianne Kreuze, Gijs Deuring, Roosmarijn Drent, Maarten Hunse, Jozef Katklian, Deborah de Groot, Timo van Beelen, Nieky Hoogendorp, Joël Eversdijk en Irene Kikkert nemen het namens het RvEC op tegen leerlingen uit vijf andere Drentse scholen. 

Leerlingen aan het woord
In de openingsspeech komen verschillende onderwerpen van commissies terug: energie, milieu, veiligheid en vrijheid. De woorden zetten de parlementariër in spe aan het nadenken. Onze leerlingen zetten in diverse commissies hun beste beentje voor. Tymo verdedigt voorstellen in de commissie Veiligheid, terwijl Deborah in de commissie Milieu nadenkt over oplossingen op het gebied van openbaar vervoer en milieuvriendelijke brandstoffen. Nieky neemt plaats in de commissie Landbouw en signaleert dat het boerenwerk steeds lastiger en ingewikkelder wordt. In de commissie Constitutionele zaken pleit succesvol over betrokkenheid van de burger bij Europa. Namens de commissie Internationale Handel stelt Jozef dat we onze burgers moeten beschermen tegen lagere kwaliteitsnormen bij buitenlandse producten, terwijl Roosmarijn nadenkt over het bevorderen van Europese integratie. Joël leidt de vergadering in een ontspannen stijl en Julianne verricht knap journalistiek werk. 

Op naar Den Haag
Na drie dagen kritisch denken en debatteren in de Drentse conferentie mag een drietal leerlingen in september deelnemen aan de nationale conferentie in Den Haag: Nieky Hoogendorp als deelnemer, Joël Eversdijk als voorzitter en Julianne Kreuze als journalist.