Technasium aan het werk voor Royal Huisman

1 april 2014

Ze bouwen luxe zeiljachten voor beroemdheden over de hele wereld. Royal Huisman doet dat op een imponerende scheepswerf in Vollenhove. En daar kom je niet zomaar iedere dag. Maar de leerlingen uit klas 2 van het Technasium wel. Sterker nog, ze gaan een uitdagende opdracht uitvoeren voor de scheepsbouwer.

Royal Huisman is toonaangevend als het gaat om het bouwen van  luxe zeiljachten. Een hele eer dus dat de scheepswerf nu de hulp inroept van leerlingen van het Roelof van Echten College. Maandag 31 maart brachten de tweedeklassers een bezoek aan de werf. Een medewerker van het bedrijf, de heer Poorte, legt de scholieren uit wat hun opdracht is.

Minder gewicht, meer uitstraling
Bij de bouw van zeiljachten worden tegenwoordig steeds lichtere materialen gebruikt. Ondanks dat blijft het gewicht van zo’n zeilboot groot. Aan de Technasium-leerlingen de vraag om met ideeën te komen om extra gewicht te besparen. Kan dat door het gebruik van andere materialen of zijn er andere slimme oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld door bepaalde functies van onderdelen te combineren? Een harde eis is dat de oplossing nooit ten koste mag gaan van de luxe uitstraling van de jachten.

Testopstelling
Om inspiratie op te doen en feeling te krijgen met het bedrijf kregen de leerlingen maandag een uitgebreide rondleiding op de scheepswerf. De komende acht weken buigen ze zich over deze uitdagende opdracht. Daarna presenteren ze hun testopstelling aan hun opdrachtgever.

Onderzoek & Ontwerpen
De opdracht voor Royal Huisman is een mooi voorbeeld van het contextgericht leren binnen het Technasium, een onderwijsstroom voor havo- en vwo-leerlingen. Tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) gaan leerlingen aan de slag met een opdracht die ze uitgereikt krijgen door een bedrijf. Meestal begint dat met een rondleiding, zodat leerlingen snappen wat het probleem is. Daarna volgt veel overleggen, brainstormen, onderzoek doen, analyseren en oplossingen verzinnen. Iedere opdracht eindigt met een presentatie aan de opdrachtgever. Op deze manier komen leerlingen al vroeg in aanraking met vaardigheden die ze nodig hebben in het vervolgonderwijs.

Klik hier voor meer informatie over het Technasium