Technasium-leerlingen presenteren meesterproef

29 maart 2018

De examenkandidaten van het technasium hebben deze week een groot project afgerond: de meesterproef. Hierin zoeken leerlingen zelf een opdrachtgever, schrijven ze in overleg een project en voeren dit uiteindelijk uit. Met trots presenteerden ze deze week hun plannen.

In het examenjaar van het technasiumvak Onderzoek en Ontwerp gaan de leerlingen aan de slag met een uitdagende meesterproef. Een zogenaamde expertbegeleider uit het hoger onderwijs en bedrijfsleven helpt de leerlingen hierbij. Drie groepen leerlingen hebben de mouwen opgestroopt en een mooie prestatie geleverd.

Royal Huisman: jacht wordt energiezuiniger
De eerste groep leerlingen ging aan de slag voor Royal Huisman, bouwer van luxe zeiljachten. Een eigenaar van één deze jachten, de Ethereal, is bezig met duurzaamheid en wil meer inzicht in het verbruik van zijn jacht. Aan de leerlingen de uitdaging om een dashboard te maken van alle beschikbare sensoren. Onder begeleiding van een expertbegeleider van de Universiteit Twente hebben de leerlingen vele weken data geanalyseerd en het dashboard geprogrammeerd. De opdrachtgever was tijdens de eindpresentatie erg onder de indruk, want de leerlingen brachten meteen het overmatige energieverbruik van bepaalde systemen aan het licht. Op advies van de leerlingen wordt binnenkort bekeken op welke plekken in het jacht nieuwe sensoren geplaatst kunnen worden.  

Azor Bike: optimale productie in nieuw onderkomen
Azor Bike produceert fietsen en bakfietsen die grotendeels zelf samengesteld kunnen worden. Het bedrijf groeit uit de voegen van de huidige productiehal en heeft plannen voor uitbreiding. Daarbij bestaat de mogelijkheid om kritisch naar de indeling van de hal te kijken, zodat het productieproces geoptimaliseerd kan worden. De tweede groep leerlingen dacht daar graag over na. Overleg met een expertbegeleider van hogeschool Windesheim, enquêtes met werknemers, metingen in de oude hal en een theoretisch achtergrondonderzoek hebben geleid tot een indrukwekkend voorstel. De opdrachtgevers waren erg enthousiast en nemen de bijdrage van de leerlingen mee in de plannen voor de productiehal die, als alles meezit, in 2019 wordt gebouwd.

Vliegclub Hoogeveen: handig draaisysteem bij onderhoud
De zweefvliegclub in Hoogeveen heeft meerdere zweefvliegtuigen die onderhoud nodig hebben. ’s Winters, buiten het vliegseizoen, worden de vliegtuigen volledig onder handen genomen. Om de onderkant van de vliegtuigen te kunnen onderhouden, wordt het vliegtuig met vijf of zes personen in een beugel gehangen om vervolgens gedraaid te worden. Aan de leerlingen de taak om een nieuw draaisysteem te ontwerpen dat door één of twee personen gebruikt kan worden. De leerlingen maakten indruk met de afwerking en werkzaamheid van hun prototype.