Technasiumbrugklas ontdekt wondere waterwereld

10 juni 2014

Vrijdag 6 juni zijn alle Technasium brugklassers van het Roelof van Echten College afgereisd naar het jeugdwatercongres in het provinciehuis te Assen. Op initiatief van de Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), de waterschappen en de provincie Drenthe hebben vijf scholen uit Groningen en Drenthe zich de laatste weken verdiept in de wondere waterwereld.

Elke school kreeg van een opdrachtgever een specifieke opdracht. Leerlingen van het RvEC kregen hun opdracht uitgereikt van Rutger Dijsselhof van Waterschap Reest en Wieden. Aan hen de vraag om te onderzoeken of er ook energie gehaald kan worden uit maaiafval. Dat afval werd voorheen naar de GFT-afdelingen van de gemeentereiniging gebracht, maar daar moet sinds kort flink voor betaald worden. Zou het mogelijk zijn om dat maaiafval te gebruiken als grondstof voor nieuwe energievormen? En aan welke voorwaarden moet dan voldaan worden?

Presentatie jeugdwatercongres
Met deze opdracht zijn de technasiumleerlingen acht weken bezig geweest. Ze hebben onderzocht of het uitmaakt of het gras nat is of niet, of het verschil maakt of het maaiafval wel of niet gemixt is met ander gft-afval, of het uitmaakte of het proces in het donker of in het licht plaatsvond, enzovoort. Op het jeugdwatercongres hebben zij hun conclusies en aanbevelingen gepresenteerd aan de jeugdwaterdijkgraaf, de gedeputeerde van de provincie en een afvaardiging van de waterschappen.

Kennismaken met bedrijven
Tijdens het congres kregen de leerlingen ook uitgebreid de mogelijkheid om kennis te maken met bedrijven in de watersector. Ze hebben geluisterd naar boeiende verhalen en zijn ook zelf aan het werk geweest om te ervaren hoe veelzijdig de watersector eigenlijk is.  Aan het eind van dit congres werd verteld welke presentatie en ideeën de beste waren. Hoewel onze leerlingen niet in de prijzen gevallen zijn, hebben zij een zeer boeiende en leerzame dag gehad.