Technasiumdocent: “Trots op leerlingen!”

23 oktober 2018

“In het technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen gaan leerlingen in teams aan de slag met een actueel probleem van een organisatie of bedrijf. Door samen te denken, te plannen en te doen, werken ze hun ideeën uit in een mooie oplossing voor de opdrachtgever”, vertelt technasiumdocent Peter Kroezen. Keer op keer bewijzen de leerlingen dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Kroezen: “En dat maakt mij een ontzettend trotse docent!”

“Op de dag van de duurzaamheid organiseerde de gemeente Hoogeveen een duurzaamheidsevenement op het Alfa-college. Er waren allerlei activiteiten georganiseerd voor leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het doel was om hen bewust te maken van een duurzame samenleving”, zegt Kroezen. “Technasiumleerlingen Jozef Katklian en Wouter Spijk hebben daar een steentje aan bijgedragen. Afgelopen schooljaar hebben zij met enkele klasgenoten een duurzaamheidsspel ontworpen in opdracht van de gemeente Hoogeveen en IVN. De opdrachtgevers waren toen zo onder de indruk van het spel dat ze de leerlingen gevraagd hebben om het spel te spelen met kinderen tijdens het duurzaamheidsevenement. En volgens mij waren de kinderen net zo enthousiast als de opdrachtgevers!”

Communicatie, afspraken en een flinke portie doorzettingsvermogen
In hun examenjaar doen technasiumleerlingen een meesterproef: een slotproject van 24 weken. “De leerlingen zoeken zelf een opdrachtgever, schrijven een projectplan en voeren het project uit. Ze werken hierin samen met de opdrachtgever en een expertbegeleider uit het hoger onderwijs. Vijf 6vwo-leerlingen doen als team ‘Sensational’ mee aan de sensorchallenge van het Hanze Institute of Engineering in Assen. De opdracht in deze challenge is: ontwerp een serious game die een positieve invloed heeft op het trainingseffect van ouderen en rehabiliterende mensen. Hierbij moeten de leerlingen gebruikmaken van sensoren die ze zelf programmeren met behulp van Arduino”, legt Kroezen uit. “De leerlingen wilden graag een game ontwerpen voor mensen die pas in een rolstoel zitten, omdat de huidige trainingen ‘erg saai zijn’. Maar hoe kom je te weten hoe een rolstoelgebruiker alledaagse situaties ervaart? Door zelf een dag in een rolstoel te zitten, vonden de leerlingen. Afgelopen week waren er dus ineens vijf extra mindervalide leerlingen in de school”, lacht Kroezen. “Vijf rolstoelen lenen heb je niet zomaar voor elkaar. Maar dankzij goede communicatie, heldere afspraken en een flinke portie doorzettingsvermogen hebben de leerlingen het geregeld en zo een goede indruk gekregen van het leven met een rolstoel. De meesterproef is nog in volle gang, maar met zo veel inzet en enthousiasme kan het voor deze leerlingen alleen maar een succes worden!”