Technasiumleerlingen naar Jeugdwatercongres

9 juni 2017

Ruim tweehonderd leerlingen van het RvEC en andere middelbare scholen ontmoetten elkaar vandaag tijdens het Jeugdwatercongres in het provinciehuis in Assen. Het afgelopen schooljaar werkten ze aan een opdracht over een reƫel watervraagstuk. Op het Jeugdwatercongres presenteerden ze hun oplossingen aan hun opdrachtgevers en elkaar.

De vraagstukken op het gebied van water waren erg divers. Van het zuiveren van water en het klimaatbestendig inrichten van een schoolplein tot hergebruik van douchewater en het aankleden van de zeedijk. Allemaal 'watervragen' waarop de scholieren in het afgelopen schooljaar antwoorden zochten. Onze technasiumleerlingen hebben op verzoek van Annemieke Teurlincks van waterschap Drents Overijsselse Delta een demonstratiewaterzuivering ontworpen. Deze kan gebruikt worden tijdens gastlessen en informatiebijeenkomsten.

Virtuele onderwaterwereld
Maar er was meer te doen op het Jeugdwatercongres. Op een speciale info- en doemarkt konden leerlingen verschillende smaken van water testen, de onderwaterwereld visueel ervaren en kennismaken met verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en beroepen. Een afwisselend en boeiend programma!

Toekomst
Modern watermanagement is complex en raakt de meest belangrijke thema's in onze huidige en
toekomstige maatschappij. Helaas dreigt er een serieus tekort aan jongeren die een carrière nastreven in de watersector. Om de jeugd te interesseren voor een opleiding of beroep in de watersector, organiseert IVN Noord in samenwerking met verschillende partners sinds enkele jaren het Jeugdwatercongres.