Technasiumleerlingen presenteren meesterproef

30 april 2021

Voor de technasiumleerlingen is het examenjaar een bijzonder jaar. Vanaf de zomervakantie zijn zij bezig met hun laatste grote project: de meesterproef. Na maandenlang bikkelen, stonden de leerlingen zelfverzekerd hun verhaal achter het model of de maquette te vertellen, te demonstreren hoe hun product werkt en uiteindelijk applaus en complimenten van de opdrachtgever in ontvangst te nemen. Terecht, knap gedaan!

Voor de meesterproef zoeken de leerlingen zelf een opdrachtgever uit de regio en bespreken samen een casus, waarin wetenschap en technologie centraal staat. Nadat de leerlingen hun project omschreven hebben, gaan ze aan de slag met de uitvoering. Uren worden gevuld met het opzoeken van informatie, samen overleggen wat het beste idee is, tekeningen, modellen of maquettes maken, enquêtes uitzetten en resultaten verwerken, feedback vragen en uiteindelijk een flitsende presentatie samenstellen. Hiermee laten de young professionals met trots zien welke oplossing te bedacht hebben voor de opdrachtgever. Drie groepen leerlingen hebben zich in verschillende onderwerpen verdiept. 

Van sfeerbeleving naar impulsaankoop
Niets is zo lekker als een vers gebakken brood, toch? Als je langs de heerlijk ruikende broodafdeling in de supermarkt loopt, krijg je meteen zin om een brood te kopen en op te eten. Dit zogenaamde impulsgedrag zie je bij meer producten. De opdrachtgever wilde graag weten of de aankopen (meetbaar) stijgen als door geuren de sfeerbeleving van bepaalde producten gestimuleerd wordt. De leerlingen hebben daar veel over opgezocht, apparaten aangeschaft en in de winkel meerdere keren getest. Ze hebben de gevolgen gemeten, nog extra overlegd met de opdrachtgever en meer uitleg over verschillende processen gevraagd aan docenten. Het resultaat: een mooie presentatie met bevindingen en conclusies voor de opdrachtgever.

Nieuwe functie voor leegstaande panden
In coronatijd is winkelen heel anders dan we gewend waren. Winkels blijven dicht of verdwijnen zelfs en een kopje koffie mag niet zomaar geschonken worden. Valt er nog wel wat te beleven in de winkelstraten en hoe ervaart het winkelend publiek dat? Belangrijk om te weten bij het aantrekkelijker maken van een stadshart. De opdrachtgever vroeg zich af wat een haalbare en nuttige functie zou kunnen zijn voor de panden die leegstaan. De leerlingen hebben het handig aangepakt. Via de plaatselijke pers hebben zij inwoners van Hoogeveen uitgenodigd om mee te doen aan een enquête. Dat leverde waardevolle informatie op, die de leerlingen goed konden gebruiken in het vervolg van hun project. Na zorgvuldig één en ander af te wegen en na contact met experts, ontstond een idee en een mooie visualisatie daarvan. Met een goed verhaal hebben de leerlingen hun bevindingen en voorstellen gepresenteerd aan de opdrachtgever.

 

Pop-up café voor thuiswonende ouderen
In Nederland zijn er relatief veel thuiswonende ouderen. Uit onderzoek (ook van onze leerlingen) blijkt dat een groot deel van deze ouderen alleenstaand en eenzaam is. De Stichting Welzijns Werk Hoogeveen (SWW) organiseert activiteiten om mensen uit hun sociaal isolement te halen en te houden. Eén van de ideeën daarvoor is een pop-up café; een overdekte ontmoetingsplek. SWW heeft nog geen pop-up café en vroeg de leerlingen of zij daar een uitgewerkt concept van konden maken dat aan diverse eisen moest voldoen. Een mooie opdracht, waar meer haken en ogen aan zaten dan in eerste instantie gedacht. De leerlingen hebben informatie ingewonnen bij professionals en via het internet. Met die informatie hebben ze de koppen bij elkaar gestoken, ideeën op papier gezet en dat uitgewerkt tot een model. Een nieuw idee gekoppeld aan een bestaand product; dat is nog eens out of the box denken!