Tienjarig jubileum voor scholennetwerk Drenthe-Lazio

10 oktober 2017

In oktober 2007 spreken zes Italiaanse scholen tijdens de conferentie ‘Open borders, open mind’ in Hoogeveen met Drentse vmbo-scholen over internationale activiteiten. Het is de aftrap van het scholennetwerk Drenthe-Lazio. Klaas Kroezen, docent Internationalisering bij het RvEC: “Sindsdien gaan er jaarlijks honderd Drentse en Italiaanse leerlingen bij elkaar op bezoek. Geweldig, want we hechten veel waarde aan internationalisering.”

Kroezen vervolgt: “Internationalisering is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma op ons vmbo. Internationale projecten en uitwisselingen zijn heel waardevol voor leerlingen. Ze verbreden hun horizon, verbeteren hun taalbeheersing en maken kennis met een andere cultuur. De leerlingen verblijven tijdens de uitwisseling in gastgezinnen en krijgen zo een beter beeld van het leven buiten de Nederlandse grens. Als de buitenlandse leerlingen naar Nederland komen, verblijven zij bij onze leerlingen thuis. Een uitwisseling is een mooie manier om de beeldvorming over Europa op een positieve manier te beïnvloeden.”
 
Blijvend contact
Het netwerk Drenthe-Lazio is voor scholen in heel Drenthe. Het Dr. Nassau College, Esdal College, CSG Dingstede, Stad & Esch, RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College zijn aangesloten. Vanuit Lazio nemen zes scholen deel. “De afgelopen tien jaar zijn zo’n tweeduizend leerlingen uit Drenthe en Italië met elkaar in contact geweest. En wie weet hebben ze nog steeds contact met elkaar. Dat geldt ook voor zo’n 25 docenten die betrokken waren bij de uitwisselingen, er zijn vriendschappen ontstaan. Die contacten zijn waardevol en ook erg leuk.” Er zijn redenen genoeg om bij het tienjarige jubileum van het scholennetwerk Drenthe-Lazio stil te staan. Dat gebeurt vandaag tijdens een jubileumvergadering. “Diverse (oud-)betrokkenen van de deelnemende scholen en andere organisaties, zoals het Huis van Europa uit Den Haag, zijn uitgenodigd om de jubileumbijeenkomst bij te wonen en ervaringen uit te wisselen. En natuurlijk hebben we gezorgd voor toepasselijke Nederlandse en Italiaanse hapjes en drankjes.”