Topscores in wereldwijde wiskundewedstrijd

31 mei 2017

Ieder jaar nemen miljoenen leerlingen over de hele wereld deel aan de W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd. In verschillende niveaus gaan ze aan de slag met allerlei vraagstukken. Drie RvEC-leerlingen bewezen een wiskundeknobbel te hebben, want zij horen bij de landelijke top tien. Eén leerling scoorde zelfs een bronzen medaille.

Jaarlijks wordt in maart de W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd gehouden in ruim zestig landen. De wedstrijd is geschikt voor kinderen vanaf groep drie op de basisschool tot en met 6vwo-leerlingen. Op onze school deden leerlingen uit iedere onderbouwklas mee.

Hersenkrakers
In de reken- en wiskundewedstrijd ervaren leerlingen dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. De opdrachten lieten de hersens van de deelnemers flink kraken, want ze waren best lastig. Een voorbeeld:

Twee hardlopers trainen op een ronde baan van 720 meter. Beiden lopen met een constante snelheid. De eerste loper rent met de klok mee en loopt een ronde in vier minuten. De tweede rent tegen de klok in en loopt een ronde in vijf minuten. De twee komen elkaar een aantal keren tegen. Hoeveel meter loopt de tweede hardloper tussen twee ontmoetingen in?

A.320
B.330
C.340
D.350
E.
355

Knappe scores op RvEC
Vorige week was de uitreiking van de wedstrijd, in de collegezaal van locatie Bentinckspark werden de resultaten bekendgemaakt. Drie van onze leerlingen hebben zeer goed gescoord; ze horen bij de top tien van Nederland. Nathan Eversdijk uit 3vmbo eindigde op de zevende plaats en 3havo-leerling Huibert van Oosterom haalde de vierde plek.

De bronzen medaille was voor Ryan Nijstad uit 2vmbo. 99,9414% van alle deelnemers uit het hele land scoorde lager dan Ryan. Heel knap! Ryan mag op dinsdag 13 juni deelnemen aan de SMART-finale in NEMO te Amsterdam. De finale bestaat uit twee rondes met vragen. Ryan, we wensen je veel succes!