Uitwisseling Italië: You and Europe, Europe and you

1 april 2019

Afgelopen week kwamen zeventien tweedejaars leerlingen en drie docenten terug uit Italië. Ze namen deel aan een uitwisseling in het Erasmus+-project 'You and Europe, Europe and you'. Een geweldige ervaring!

Bij aankomst in Rome werd de groep al opgewacht door de Italiaanse leerlingen en docenten. De leerlingen vonden het best een beetje spannend, maar iedereen zette zijn beste beentje voor. De bus bracht de groep naar de school in Ladispoli en daar stonden de ouders al klaar om de kinderen mee te nemen naar hun huis.

Interviews over de EU
Voor het Erasmus+-project hebben de leerlingen in Nederland en Italië interviews en enquêtes gehouden met allerlei vragen over de EU. In Nederland zijn die vragen gesteld aan alle klassen, docenten en ouders van de tweedeklassers. In Italië waren ze gericht op de derdeklassers en hun ouders. De resultaten van de interviews en enquêtes zijn door tweetallen gepresenteerd in het Engels. Best spannend, maar de leerlingen hadden zich goed voorbereid en deden het super. De resultaten worden nog met elkaar vergeleken om te kijken welke meningsverschillen over EU er zijn in Nederland en Italië. 

In gesprek met immigranten
Op het programma stond ook een interview met niet-Europese immigranten. In tweetallen - een RvEC-leerling en een Italiaanse leerling - bedachten vragen voor een interview dat 's middags in de school plaatsvond. Het interview was lastig, want sommige immigranten spreken alleen maar gebrekkig Italiaans. Toch zijn de tweetallen er steeds goed uitgekomen. De vragen gingen onder andere over hoe de immigrant zich voelt in Italië. Binnenkort gaan de leerlingen deze vragen ook stellen aan niet-Europese immigranten in Nederland. 

Plezier!
Natuurlijk was er tijdens de uitwisseling tijd voor allerlei leuke activiteiten. Zo zijn de leerlingen naar Rome en Ostia Antica geweest, hebben ze gekommen in een wildpark en hebben veel leerlingen daar hun angst overwonnen. Het was een geslaagde week met een heel leuke groep.

Van 8 tot en met 15 mei komen de Italiaanse leerlingen naar Nederland om hier het tweede deel van het project te doen. We kijken ernaar uit!