Vluchteling Zaki maakt indruk op 5vwo

25 mei 2018

5vwo beleefde vanochtend een bijzondere GMF-les. In het kader van het project ‘Verhaal van een vluchteling’ kwam Zaki uit Syrië op bezoek. Hij maakte indruk met zijn verhaal over de oorlog, zijn vlucht en zijn familie.

Zaki kwam samen met Esther van vredesorganisatie PAX naar locatie Bentinckspark. Daar blikte hij met 5vwo terug op zijn leven in Syrië. Voor de oorlog leidde hij daar een normaal en goed leven als accountant. Het leven van de Syriërs was in die tijd te vergelijken met het leven in Nederland, vertelde Zaki, maar met een heel groot verschil. Vrijheid! In Syrië was geen vrijheid. Zaki gaf meerdere voorbeelden van corruptie en machtsmisbruik uit zijn eigen leven en dat van zijn omgeving. Politie hield je zonder reden aan en je moest hen omkopen om verder te mogen. Voor een diploma had je geld nodig, zodat je de leraar kon omkopen. Bij verkiezingen kon je alleen voor de zittende president Assad kiezen, waarbij de geheime dienst met je meekeek. In filmpjes zagen de leerlingen hoe mensen in opstand kwamen en hoe de oorlog begon. Zaki vertelde over zijn vrienden die verschrikkelijke dingen zijn aangedaan in gevangenissen, vrienden die het niet overleefden en over de bommen die elke dag vielen.

Heftige gastles
Zaki’s vlucht naar Nederland verliep moeilijk. Te voet, bus, boot en vliegtuig… Zaki doorstond doodsangsten op zee en werd mishandeld door Syrische grensbewakers. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vrouw in Heerenveen. Al vier jaar lang heeft hij alleen via telefoon of social media contact met zijn familie. Het liefst wil hij terug naar Syrië, maar dan moet dat wel veilig zijn. Hij is erg dankbaar om nu in een veilig en vrij land te leven. Zaki geeft gastlessen en probeert zo iets terug te doen voor de Nederlandse samenleving. Hij wenste de leerlingen al het geluk toe en moedigde hen aan om hun dromen achterna te gaan. Het was een indrukwekkende en heftige les; Zaki’s verhaal zal nog regelmatig besproken worden in de GMF-lessen.