Vmbo-leerlingen ronden profielwerkstuk af met eindpresentatie

9 februari 2021

Ook dit schooljaar hebben de vmbo-examenleerlingen van het RvEC en RSG Wolfsbos bij het Alfa-college gewerkt aan hun profielwerkstuk. De profielwerkstukken zijn gericht op de door hen gekozen opleiding en/of toekomstige beroep. Tijdens een aantal werkmiddagen volgden de leerlingen workshops, die geheel volgens de coronamaatregelen waren voorbereid.

De keuze was heel divers, van Internationaal leren netwerken, Zorg en Welzijn, Schoonheidsverzorging, Zelfverdediging en aanhoudingstechnieken en Techniek. Het daarbij gemaakte werkstuk hebben de leerlingen uiteindelijk op hun eigen school gepresenteerd.

Tijdens deze eindpresentatie bleek dat de leerlingen de workshops op het Alfa-college positief hebben ervaren en goed hebben kunnen proeven aan de opleidingen en beroepen die ze wel of niet aanspreken. Het project werd afgesloten met de overhandiging van een certificaat aan de leerlingen.

Positief
Een van de leerlingen die heeft deelgenomen is Beyonce Djirlauw, 4mavo-leerling op het RvEC. "Ik heb aan vier workshops meegedaan: Kappers, Retail, Kok en Ondernemer Horeca. Omdat ik haren knippen leuk vind, heb ik mij sowieso aangemeld voor de workshop bij de kappers, dus deze vervolgopleiding neem ik mee als optie. De workshops waren goed georganiseerd door enthousiaste docenten. Ze hebben verschillende dingen laten zien van het beroep waardoor we een goed en duidelijk beeld hebben gekregen. Ik weet nu in ieder geval dat retail niet mijn ding is."

Roelof Rotmensen, werkzaam bij de opleiding Zorg & Welzijn van het Alfa-college, is één van de docenten die een workshop heeft verzorgd. "We vinden het jammer dat we vanwege corona niet op onze locatie aanwezig zijn, maar voor de workshops hebben we ervoor gekozen toch op school te zijn." Tijdens de workshops werden de opleidingen Pedagogisch Werker, Maatschappelijke Zorg, Onderwijsassistent, Verzorging en Verpleging toegelicht.

Volgens Roelof hebben de leerlingen de workshops als positief ervaren. "Het was mooi om te zien dat de leerlingen tijdens de afsluiting hun profielwerkstukken naar eigen inzicht hebben gepresenteerd. We hopen als docenten van het Alfa-college dat wij een stimulerende rol hebben gehad waardoor de leerlingen de opleidingen op een goede manier kunnen beoordelen en dat hen helpt bij het maken van een studiekeuze."

Tekst en beeld: Alfa-college