Voetbaltalent krijgt de ruimte op het RvEC

3 maart 2015

Profvoetballer worden, wie droomt er niet van? Voor leerlingen van locatie Bentinckspark van het Roelof van Echten College komt die droom een stapje dichterbij. De school werkt namelijk samen met HZVV en PEC Zwolle binnen het Regionaal Voetbalcentrum Hoogeveen.

“Concreet betekent het dat leerlingen met voetbaltalent twee keer per week onder schooltijd voetbaltraining krijgen onder leiding van een trainer van PEC Zwolle en/of HZVV”, legt Jaap Scholing uit, clusterleider sport op het RvEC. “Die training vindt plaats op dinsdag- en donderdagochtend op de accommodatie van HZVV. De leerlingen mogen het lesuur dat dan op hun rooster staat overslaan of later inhalen. Het is een prachtig voorbeeld hoe onderwijs en sport kunnen samenwerken in het Bentinckspark.”
 
Toelatingstest

Scholing benadrukt dat leerlingen wel wat moeten doen om deel te nemen aan de trainingen. “Op woensdag 8 april organiseren we een toelatingstest voor leerlingen die interesse hebben. Samen met de technische staf van PEC en HZVV kijken we naar de voetbalvaardigheden van de leerlingen, maar ook naar de motivatie om sport en studie te combineren. Leerlingen moeten daarna goede cijfers halen om deel te mogen nemen. Als ze een 7,5 of hoger staan voor het vak dat ze missen, hoeven ze de les niet per se in te halen. Staan ze lager dan moeten ze de les buiten schooltijd inhalen. Bij een onvoldoende is deelname zelfs uitgesloten. Ze zullen dus ook op school aan hun talent moeten werken, maar dan hebben ze ook prachtige mogelijkheden op sport en studie te combineren.”
 
Gezond begin van de dag
Scholing is dan ook blij met de samenwerking. “Op onze school hebben we al veel faciliteiten om topsport en studie te combineren. De samenwerking binnen het voetbalcentrum is een prachtige aanvulling daarop. Voor onze voetbaltalenten is natuurlijk ook prachtig om twee keer per week training te krijgen van een trainer van PEC Zwolle en HZVV.” De scholieren moeten er wel vroeg voor opstaan, de training begint al om 7.50 uur. “Geen probleem voor de rasechte voetballers”, verzekert Scholing. “En het is meteen een gezond begin van de schooldag.”