Zweefvliegtuig landt in klaslokaal RvEC

4 februari 2015

De Technasium leerlingen van het Roelof van Echten College konden hun ogen niet geloven woensdagmorgen. Stond daar nu een zweefvliegtuig in hun klaslokaal? Als gevolg van een noodlanding of reguliere tussenstop? “Geen van beide”, zegt docent Lia Barendregt. “De leerlingen krijgen vandaag een themadag over vliegen en luchtvaart.”

De themadag wordt mogelijk gemaakt door Zweefvliegclub Hoogeveen. Zweefvlieger Marco Wols gaf de brugklassers een lezing over de geschiedenis van de luchtvaart en de techniek van het vliegen. Daarna moesten de leerlingen hun eigen prototype van een vliegtuig bouwen. Ze onderworpen het zweefvliegtuig in hun lokaal aan een diepgravend onderzoek. Vervolgens onderzochten ze aan de hand van bouwtekeningen welk model het beste vliegt en met welke materialen ze hun prototype gingen maken. De dag werd afgesloten met een onderlinge competitie. De winnaars van die wedstrijd worden getrakteerd op een introductievlucht bij Zweefvliegclub Hoogeveen. Daarnaast gaf Wols nog een lezing aan alle derde klassen in het kader van hun profielkeuze.

Teamwork
“Dit is een natuurlijk een geweldige dag”, zegt Barendregt enthousiast. “Hoe vaak heb je als leerling nou een echt vliegtuig in je klaslokaal? Dit is precies wat het Technasium zo mooi maakt. Uitdagende projecten rechtstreeks uit de praktijk. Dat maakt het ook ontzettend leerzaam. Leerlingen ontwikkelen op deze dag allerlei vaardigheden. Ze moeten zelfstandig onderzoek doen, technische tekeningen leren lezen en deze vertalen in een prototype. Teamwork en nauwkeurigheid zijn daarbij essentiële elementen. Dat hebben de leerlingen vandaag wel geleerd.”

Onderzoek & Ontwerpen
Het Technasium is een stroom voor beter bètaonderwijs voor havo- en vwo-leerlingen op het Roelof van Echten College. Centraal staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen als 'young professional' werken aan uitdagende praktijkopdrachten van echte opdrachtgevers. Samen met hun groepsgenoten bedenken ze een oplossing voor een schrijnend probleem. Het Technasium bereid leerlingen voor op vervolgopleidingen en beroepen richting de bèta en techniek.